El festival Vila del Llibre ha arribat per primera vegada a Barcelona aquest cap de setmana. Durant dos dies, el 2 i 3 de juliol, la Rambla i els voltants s’han convertit en un espai literari amb activitats relacionades amb el món dels llibres. S’hi estan fent xerrades, rutes literàries, presentacions, espectacles, recitals poètics i també hi ha parades. La iniciativa està impulsada per la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya i, després de celebrar-se a altres localitats com Sitges, l’Escala, Piera o Cabrils, ha aterrat a la ciutat.

És una molt bona oportunitat de recordar, sobretot a la gent de Barcelona, que la Rambla té una història de la literatura
Fermin Villar, president d’Amics de la Rambla

Entre els noms destacats que hi participen hi ha Joaquim Carbó, que va donar el tret de sortida al festival. També hi participen Magí Camps, Anna Maria Villalonga, Jordi Basté i Marc Artigau, o Clara Queraltó. També es recordaran i homenatjaran escriptors com Manuel Vázquez Montalbán o Domingo Villar.

Activitats repartides en diversos espais

El passatge de Bacardí és un dels epicentres de les activitats del festival. Les xerrades i els espectacles teatrals també es poden veure a la plaça del Teatre, al Tablao Flamenco Cordobés, al Palau Güell, al Museu de la Cera o al Museu Marítim. A més, tant dissabte com diumenge al mateix passeig de la rambla de Santa Mònica hi ha un mercat editorial on es poden comprar llibres nous i també de segona mà.

Els pobles llibres o “booktowns”

La Xarxa de Viles del Llibre (iniciativa de VilaDelLlibre.cat) va començar a funcionar el 2008 a Bellprat, a la comarca de l’Anoia. L’objectiu era poder convertir la localitat en un “booktown”, emulant les experiències d’altres punts d’Europa. A poc a poc, la iniciativa es va començar a estendre i ara ja formen part d’aquesta xarxa quatre localitats a tot Catalunya. Són Cervera (la Segarra), Montblanc (la Conca de Barberà), la Pobla de Segur (el Pallars Jussà) i l’Escala (l’Alt Empordà). El projecte Vila del Llibre proposa un “nou model d’economia cultural, sostenible i social que trenca amb la desigualtat en l’accés a la cultura que pateix el món local”.