La Vil·la Joana, a Vallvidrera, ja està a punt per funcionar com la primera residència literària de Barcelona. El 6 de juny arribaran els primers autors que hi faran estada. L’equipament s’ha rehabilitat i disposa de tres habitacions amb bany i espais compartits, plantejats com espai de trobada. L’edifici, un antic mas situat al Parc de Collserola, està carregat d’història literària: és on va morir Jacint Verdaguer el 10 de juny del 1902 i també acull el museu dedicat a l’escriptor.

Habitació de la residència d'escriptors de Vil·la Joana

La residència estarà oberta els mesos de primavera i estiu i cada escriptor s’hi podrà estar entre 15 dies i dos mesos. De moment, però, aquest 2022 se’n farà la prova pilot fins al setembre. Els primers que hi passaran seran dos dels premiats en l’última edició de les beques d’escriptura Montserrat Roig, l’australià Ronnie Scott i Migle Anusauskaitè, de Lituània. La tercera autora que estrenarà l’espai és la italiana Viola di Grado. Altres autors que hi faran estada són:

  • Sophie Collins
  • Pau Sanchís Ferrer
  • Irenosen Okojie
  • Carla Maliandi

Barcelona, Ciutat de la Literatura de la Unesco

La inauguració de Vil·la Joana com a residència literària permet que Barcelona s’integri en un circuit internacional d’intercanvi d’escriptors amb la resta de ciutats de la literatura de la Unesco. Aquesta xarxa pretén facilitar la mobilitat dels autors per a la difusió de les literatures del món. A banda d’allotjar escriptors, la residència també acollirà un programa paral·lel d’activitats literàries vinculades a biblioteques, museus, escoles i centres cívics.

Habitació de la residència d'escriptors de Vil·la Joana

Escriptors, traductors, professors i investigadors

A més d’autors vinculats a la xarxa de ciutats de la literatura de la Unesco, Vil·la Joana també allotjarà traductors, sobretot aquells que es dediquin a traduir l’obra de barcelonins, catalans o bé obres d’estrangers en les quals Barcelona tingui un paper destacat.

La residència s’obre també a autors d’altres programes d’intercanvi literari amb participació de l’Institut Cultura de Barcelona, i a professors i investigadors que treballin en història de la literatura, literatura comparada, en l’obra completa d’algun escriptor barceloní o sobre autors del romanticisme.

Habitació de la residència d'escriptors de Vil·la Joana

Objectiu: arribar a 20 residències en dos anys

De moment, a la ciutat hi ha cinc pisos per a artistes vinculats a les fàbriques de creació de la ciutat, però no són específicament per a escriptors. Es tracta d’habitatges ubicats a la Fabra i Coats amb dues habitacions, un lavabo i un menjador de 15 metres quadrats, que permeten acollir tres persones cada un. Per tant, s’hi poden allotjar un màxim de 15 artistes de manera simultània. En aquest cas, se cedeixen per un període de quatre anys prorrogables. L’objectiu de l’Ajuntament és ampliar els espais habilitats per a residència d’artistes i arribar a tenir-ne 20 d’aquí a dos anys.