pensament reflexió bombeta

La situació de confinament derivada de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus ha multiplicat l’oferta i la difusió de continguts culturals gratuïts a la xarxa: música, literatura, cinema, teatre, videojocs… En molts casos, activitats com concerts, recitals de poesia o festivals de teatre, que tradicionalment es fan en espais públics i que ara s’ofereixen sense cost i en “streaming” amb l’objectiu de mantenir el contacte del públic i fer més amè el període de reclusió a la llar.

Més enllà de l’entreteniment, diverses veus del món de la cultura també assenyalen que la crisi global actual és una oportunitat per reflexionar i repensar la societat contemporània. Un moment per escoltar figures rellevants en diferents àmbits del coneixement, intel·lectuals que aporten idees i preguntes entorn dels valors i les lògiques que regeixen el present i plantegen sobre quines bases és possible construir un món futur millor.

Aquí us presentem una petita selecció de continguts gratuïts en línia que ofereixen institucions, universitats i projectes sorgits de la societat civil que conviden a preguntar-se què podem aprendre i canviar arran del coronavirus.

Diàlegs filosòfics

La Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull ofereix un conjunt de diàlegs humanístics entorn de qüestions generals com la relació de la filosofia amb la política, la tecnologia o els mitjans de comunicació, o d’altres més específics del context actual sobre el dol o l’ètica de les cures. Entre d’altres, hi participaran experts com Gregorio Luri, Francesc Torralba, Montse Esquerda, Paris Grau o Carles Llinàs. Les converses, que tindran lloc els dimarts i dijous de maig a les 18 h, es poden seguir gratuïtament a través de la plataforma digital Teams, però cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a comunicacio@filosofia.url.edu

Festival Radical May

Un conjunt d’editorials i la fira d’idees i llibres radicals Literal han organitzat Radical May, un festival que reuneix grans noms del món del pensament amb l’objectiu de reflexionar sobre quines bases s’ha de dibuixar el futur global després de la crisi del coronavirus. La iniciativa se celebra al llarg del mes de maig i ofereix un programa variat i ampli de taules rodones, xerrades i debats. Les conferències es poden seguir en línia.

 

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona 

La programació variada i extensa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha fet passar per aquest espai un gran nombre de reconeguts creadors, investigadors i pensadors de les més diverses disciplines. L’arxiu CCCB acumula més de 3.000 documents en línia que inclouen vídeos i publicacions en altres formats. Molts analitzen els reptes i assenyalen les mancances del sistema en què vivim i ens empenyen a trencar inèrcies proposant alternatives. Per guiar-vos en l’exploració d’aquesta gran oferta, a la qual s’afegeixen noves activitats virtuals en viu, us destaquem alguns dels continguts que poden ser d’interès especial en el context actual:

  1. Les llistes temàtiques: hi trobareu seleccions de continguts entorn de qüestions com ‘Repensar el temps’, ‘Els humans no som el centre’, ‘Quan tot canvia’, ‘Consum responsable i decreixement’ o ‘Dones, treball i cures’.
  2. Els articles del CCCB Lab: un conjunt de textos inspiradors per gestionar i resistir positivament a la situació de confinament
  3. Soy Cámara: un laboratori d’assaig audiovisual amb continguts sobre qüestions rellevants de la societat contemporània
  4. Activitats virtuals en viu: debats i altres propostes com la conversa entre Ricard Solé i Núria Jar “Virus, ecosistemes i pandèmia: el repte d’entendre la complexitat”. Es pot seguir a través del web del CCCB.

Escola Europea d’Humanitats – La Maleta de Portbou

Cada setmana, l’Escola Europea d’Humanitats selecciona dues de les conferències realitzades en el marc del seu programa de trobades amb personatges destacats que reflexionen entorn del món contemporani en clau humanista. Investigadors i acadèmics que, des de diferents disciplines, treballen en qüestions que es poden relacionar d’alguna manera amb la situació actual. Entre d’altres, l’economista especialitzat en desigualtat Thomas Pikkety o l’investigador en neurobiologia vegetal Stefano Mancuso.

Per la seva banda, la revista d’humanitats i economia ‘La Maleta de Portbou’ ha obert l’accés gratuït a diversos articles de la publicació. Textos que, des d’àmbits com la salut pública, el medi ambient o l’antropologia, proporcionen elements per entendre el context present. L’Escola Europea d’Humanitats i ‘La Maleta de Portbou’ són dos projectes liderats el filòsof i periodista Josep Ramoneda, que també ofereix la seva pròpia visió i anàlisi en un conjunt de micro càpsules audiovisuals.

Pol·len Edicions i Local Futures

La pandèmia del coronavirus té un impacte transversal i global, que traspassa el camp estricte de la salut pública. L’economia, per les seves infinites implicacions és, probablement, l’àmbit que més profundament s’està veient alterat per la situació actual i són nombroses les veus que opinen que aquesta crisi posa en evidència les mancances i injustícies del sistema imperant.
En aquesta línia, la xerrada “Recuperant economies locals i la sobirania alimentària”, amb Gustavo Duch i Anja Lyngbaek, denuncia la necessitat de fer canvis estructurals en el sistema econòmic. El seminari en línia s’inscriu en les activitats paral·leles a la publicació a Pol·len Edicions, d”El futuro es local’, traducció al castellà de l’obra d’Helena Norberg-Hodge. La fundadora de l’ONG Local Futures desplega en aquest llibre estratègies per basar l’economia en una lògica de proximitat que reforci les comunitats. A més d’aquesta conversa, al canal de YouTube de Local Futures trobareu molts continguts per aprofundir en aquest àmbit.   

 

Universitat Oberta de Catalunya

La Universitat Oberta de Catalunya ha creat un apartat al seu web amb diversos continguts per reflexionar i aprendre des de casa. D’una banda, la llista de reproducció Amb la UOC #quedatiapren al seu canal canal de YouTube que agrupa un seguit de conferències suggeridores per a dies de confinament. Hi trobareu xerrades de figures com la filòsofa i assagista Marina Garcés o el director de cinema Guillermo del Toro.

També ha obert l’accés a gairebé una vintena de “webinars” fins ara restringits a la comunitat Alumni de graduats de la universitat i ha posat a lliure disposició del públic la col·lecció de llibres electrònics de l’Editorial UOC, un conjunt de 79 títols en l’àmbit de les ciències socials.

Elisava 

Amb el nom d’Elisava Stay At Home Talks, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona recomana cada setmana dues conferències de ponents que han estat convidats pel centre en l’últim curs. Una selecció entre el conjunt de xerrades amb professionals i acadèmics de prestigi internacional dels camps del disseny, l’enginyeria, l’art, l’arquitectura o la comunicació que, al costat de “workshops”, seminaris i taules rodones, Elisava organitza periòdicament i que es poden consultar al seu canal de YouTube.

En la tria específica per a temps de confinament hi trobareu, entre d’altres, la conferència de la periodista i activista feminista Cristina Fallarás “Nunca más el silencio”; la de la professora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC) Carme Torras sobre “Assistents robòtics, investigació, ètica i ciència-ficció”; o les xerrades impartides per dones destacades de l’avantguarda del disseny, l’art i la innovació com Morag Myerscough o Renny Remakers.

D’altra banda, al compte d’Instagram d’Elisava trobareu cada dia una recomanació de llibre, sèrie, documental o altres continguts que poden resultar atractius en temps de confinament a partir de les propostes de la comunitat del centre i els seus seguidors.

Comparteix a: