Porta4 va començar a la sala d’estar de casa de la Veronica Pallini fa 12 anys, com a escola de teatre. Després va créixer i es va traslladar al carrer de l’Església, a un espai molt petit on durant nou anys ha estat també sala d’exhibició. Fa uns dies, el projecte ha fet el gran salt a un local nou, al número 18 del carrer de Martí, a tocar de la plaça del Nord.

Ara tenen tres sales per a formació i exhibició, una sala de vestuari, zona de descans, oficines i quatre banys. L’espai creatiu que havien obert recentment al carrer de Congost també queda integrat en aquest local nou, on seguiran donant suport a artistes emergents. També seguiran amb la línia de col·laborar amb el barri, donant la possibilitat de fer ús de les sales en els horaris que no hi hagi classe o programació teatral, amb conferències i trobades, entre d’altres.

Un nou espai i nous reptes

Les novetats d’aquesta nova etapa van més enllà de l’augment d’espai. Porta4 fa un gir al projecte de fons: a partir del 2019 vol dedicar bona part de la programació a temàtiques socials. Tant les obres de producció pròpia, com aquelles que els arriben d’arreu.

La directora de l’espai, la Veronica Pallini, és actriu i antropòloga, un fet que l’ha portada a unir les seves dues especialitats endinsant-se en un teatre més social, a partir de la seva tasca d’investigació teatral. L’obra de teatre ‘En alquiler’, una crítica als preus abusius dels pisos de lloguer que posen fi al teixit social de les ciutats, va ser l’inici de tot.

‘En alquiler’, primera obra de crítica social de Porta4

Ideada i interpretada per la mateixa Pallini i escrita per Mikel Fernandino, la peça s’ambienta en la vaga d’inquilins del 1907 a Buenos Aires, i en la gentrificació actual dels barris de qualsevol ciutat moderna. Estrenada el 2017, ‘En alquiler’ encara es pot veure en algunes cites puntuals, com aquest diumenge, dins la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample.