Cinc colles de la ciutat s’han desplaçat aquest cap de setmana fins a Tarragona per participar en el Concurs de Castells 2018. A la jornada de dissabte hi van actuar la Jove de Barcelona i els Castellers de la Sagrada Família. Els del Poblet van arrossegar prop de 250 camises a la plaça, una xifra similar a les que va reunir la Colla Jove de Barcelona. Les dues agrupacions ja sabien el que era actuar a la Tarraco Arena Plaça, on van debutar el 2016. Una edició que, per primera i única vegada fins ara, va aplegar les sis colles de la ciutat. Un fet que enguany no ha estat possible perquè els Castellers del Poble Sec no es van classificar per a la jornada de dissabte.

Pel que fa a la jornada de diumenge, les tres colles barcelonines van arrossegar una quantitat important de camises a la plaça. Els Castellers de Sants van aconseguir mobilitzar fins a 700 persones per afrontar l’actuació. La colla de la Vila de Gràcia va dur 500 persones i els Castellers de Barcelona, més de 400. En total, les colles de la ciutat, van mobilitzar més de 2.000 persones.

Així vam seguir en directe les dues jornades del Concurs de Castells de Tarragona 2018

“Un ambient increïble”

El cap de colla de la Colla Jove de Barcelona, el Daniel Sésar, destacava la bona actuació dels de la camisa grana, que va descarregar per primera vegada la torre de set: “Avui és festa grossa, estem molt contents i ens toca celebrar-ho”, va dir. Un altre integrant de la Jove, en Xavi Angerri, explicava com havia viscut la torre “des de vuitenes mans” i les seves bones sensacions: “Venir cada dos anys és el millor que ens pot passar”, va dir.

Els Castellers de la Sagrada Família també van sortir contents de l’actuació. El seu cap de colla, l’Hugo “Txeco” Bernabéu, confessava que havia passat molts nervis: “Quasi que tremolava més jo que el tres per sota”, va dir. Un dels veterans, l’Adrià Riudeubàs, destacava la bona entesa entre colles. Precisament els del Poblet van comptar amb l’ajuda d’alguns efectius dels Castellers of London. El seu cap de colla, Jon Kepa Longarte, destacava l’aprenentatge que els castellers londinencs experimenten a les jornades del concurs.

Els Castellers de la Vila de Gràcia van sortir decebuts de l’actuació del concurs. El seu cap de colla, l’Oriol Constantí, es lamentava que el que s’havia vist a la plaça no es corresponia amb el nivell dels assaigs. Un dels veterans de la colla, l’Oriol Francolí, afrontava el novè concurs amb la camisa blava de la colla de la vila: “Els concursos a Gràcia sempre ens han costat molt. Estem fent els nostres màxims castells aquí, a la plaça, i ens costa”. Els de la Vila van mobilitzar desenes de veïns del barri, com en Roger Vilarrúbia, que assistia per primera vegada al concurs: “Feia molts anys que volia venir. És un ambient fantàstic“, assegurava.

Si Gràcia era la creu, els Castellers de Barcelona eren l’altra cara de la moneda. Els vermells van descarregar el seu primer castell de nou a la Tarraco Arena Plaça i respiraven alleujats després d’una temporada molt complicada. “Això ens dona forces, empenta i ganes per encarar la resta de la temporada”, deia el nou cap de colla, el Carlos Maroño.  La Júlia Massagué explicava que els barcelonins portaven tota la temporada esperant això. “Estem molt contents, molt orgullosos”, deia. Un altre dels veterans de la colla, l’Eduard París, reconeixia el disgust de no haver portat castells de nou per la Mercè.

Els Castellers de Sants van signar la millor actuació de les colles barcelonines a la plaça, però van marxar amb un regust amarg. El seu cap de colla, el Pere Camprovín, es queixava amargament de l’obertura de la cúpula de la plaça en el moment que intentaven el 2d9fm. “Ha estat un concurs que no ens han sortit les coses com volíem”, deia. Els de Sants, amb 700 camises a la plaça, van ser la colla barcelonina amb més presència. Entre ells, el valencià Miquel Albero: “L’ambient és fantàstic però sortim amb una sensació agredolça per l’actuació de la colla”. Un altre dels borinots a la plaça, el Xavi Martí, era optimista: “Som molt grans i a la propera ho petem, tranquils”.

Taula de resultats

Castellers de Sants 3d9f c, 3d9f, 2d9fmc, 4d8

Castellers de Barcelona 4d9f, 2d8f, id3d8, 3d8

Castellers de la Vila de Gràcia 2d8f, i3d9f, 4d8, 3d8

Colla Castellera Jove de Barcelona 5d7, 7d7, id2d7, 2d7

Castellers de la Sagrada Família 5d7, 3d7xs, id7d7, 7d7