Aquests infants estan editant un curtmetratge. L’han fet ells mateixos, en el curs de cinema i teatre de Porta4. Són l’última fornada d’alumnes d’aquest projecte de formació i exhibició teatral, que va començar ara fa 10 anys. Primer només era escola per a adults, però fa cinc anys es va convertir en sala de teatre i recentment ha incorporat la formació per a petits i joves. VERÓNICA PALLINI, directora i fundadora de Porta4 “En el ámbito de formación ya somos como 12 profes, se creó además, muy fuertemente la cantera de chicos y jóvenes y adultos sigue creciendo. Y por otra parte tenemos la sala, tenemos producciones propias, nuestras y tenemos la satisfacción de poder ofrecer el lugar a muchísimas compañías emergentes. Lo que nos define es que tenemos al espectador a un metro.” Un equip que està obert a noves idees. Actualment s’han especialitzat en l’innovador teatre per a nadons. VERÓNICA PALLINI, directora i fundadora de Porta4 “El bebé empieza a viajar y a reconocer y a crear mundo. Y después entran con el papá y la mamá en el escenario, empiezan a trabajar el vínculo también.” Des que Porta4 va arribar a Gràcia, per ocupar els antics vestuaris de la productora Rodar y Rodar, pel seu espai han passat 30.000 espectadors, s’hi han programat 240 funcions i han establert lligams amb el teixit associatiu del barri.

Verónica Pallini és una actriu i antropòloga argentina que va fundar Porta4 ara fa 10 anys. La Verónica va venir a Barcelona a través d’una beca de treball. Però el seu amor pel teatre va fer que aviat s’embranqués en un projecte relacionat amb aquest art. El 2006 va crear una escola de formació teatral per a adults. El que ella anomenava “la escuelita” a poc a poc va quedar petita. Per això, el 2009 la Verónica va buscar un local a Gràcia, un barri del qual va descobrir que tenia un gran teixit associatiu.

Va ser en aquesta època quan es van fusionar el projecte de formació i de sala de teatre sota el nom de Porta4. El que volia simbolitzar una porta oberta per a tots aquells amants del teatre de petit format, des del número 4 del carrer de l’Església, a tocar de la Virreina.

Ara l’escola per a adults ja està consolidada, amb classes per a aquells amants del teatre que no tenen aquest art com a primer ofici. Poden dedicar-hi temps, gràcies als horaris nocturns que ofereix Porta4. A més, en els darrers dos anys el projecte ha inclòs la formació teatral per a joves i infants, a partir de la docència d’artistes que ja fa anys que estan en el projecte.

Pel que fa a la sala de teatre, s’ha convertit en un espai per a produccions pròpies o de companyies emergents d’arreu del territori. Tenen en comú el caràcter arriscat, de textos de petit format, en què l’espectador està a tocar del que passa a escena. És un teatre de proximitat en què les escenografies tenen poca importància i es prioritza el treball dels actors i la relació directa amb el públic.