A Barcelona es formen cada any unes 2.000 parelles de voluntariat lingüístic. Es tracta d’una iniciativa promoguda pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que pretén donar facilitats per practicar el català. El CPNL també anima els establiments comercials a sumar-s’hi. A Barcelona hi ha 267 establiments que s’han adherit al programa; 17 són a les Corts. S’identifiquen amb un adhesiu i es comprometen a garantir que tothom podrà expressar-se i ser atès en català. Alguns van més enllà i fins i tot ofereixen els seus espais perquè les parelles lingüístiques puguin practicar l’idioma.

Espais de trobada

És el cas de la llibreria El Gat Pelut, que fa poc que es va obrir al barri de les Corts. Segons explica la Marta Gil, la propietària, van veure en el programa de voluntariat lingüístic una oportunitat per “vincular el barri amb la cultura i fer que la gent pugui venir a fer activitats, xerrades o una mica de caliu a l’espai”.

El Joan Carles Fernández i el Gustavo Casco són una parella de voluntariat lingüístic que solen trobar-se pel barri de les Corts. Expliquen que acostumen a buscar llocs tranquils però que també els aportin recursos i idees per les converses. “Espais com llibreries o biblioteques, on pots accedir a llibres, articles, diaris, etc., està molt bé perquè també és una bona font per poder establir una conversa”, comenta el Joan Carles.

Perquè els aprenents puguin seguir practicant en aquest espai, també estan parlant amb el Consorci per a la Normalització Lingüística per organitzar-hi actes de petit format.