Partit entre l'Europa i la Reial Societat l'any 1929
Partit de Lliga entre l'Europa i la Reial Societat disputat entre 1929 i 1931 | Foto: Arxiu CE Europa i Xavier Vidal

La competició futbolística s’atura sempre que arriben les festes nadalenques. Els equips marxen de vacances i els aficionats deixen d’anar als camps. Una aturada que afecta tant les categories més altes com el futbol amateur. De fet, enguany no es disputarà ni el tradicional partit de la selecció catalana, que ara cerca una data FIFA per poder jugar un partit.

Però la història ens explica que no sempre ha estat així i fins als anys 70 l’aturada nadalenca no existia. Com passa a Anglaterra, eren molts els equips que omplien els estadis per jugar partits. L’historiador especialitzat en futbol català, Xavier Vidal, explica que la tradició futbolística manava durant el dia de Nadal o el de Sant Esteve i els aficionats podien veure duels, ja fossin oficials o amistosos.

El “boxing day” català

Vidal subratlla especialment que el concepte de partit amistós és diferent al que concebem avui dia. Fins als anys 30, la manca d’un sistema estatal de competició convertia en cites atractives enfrontaments contra clubs d’altres parts de l’estat o, fins i tot, de l’estranger: “Eren gairebé oficials. No hi havia cap classificació, però hi jugava el primer equip i amb el camp ple. Es competia al màxim”. És, per exemple, el cas de l’Europa, el club que Vidal estudia més de prop, i del qual n’ha obtingut una llista dels partits nadalencs més destacats. Aquestes cites, a més, sovint es jugaven dues vegades, una per Nadal i una altra per Sant Esteve.

L’històriador recorda que abans de la Guerra Civil els horaris que se seguien a Espanya eren similars als de la resta d’Europa i tot es feia més aviat. Això feia que molts partits fossin d’hora al matí, abans dels àpats nadalencs, cosa que permetia veure estadis plens de gom a gom.

Imatge revista satíria El Xut parla d'un partit de Nadal entre l'Europa i el Betis

Vidal explica que després de la Guerra Civil la tradició va començar a perdre força, però encara es va mantenir fins ben entrada la meitat del segle XX. Va ser una època en què el perfils dels rivals va anar a la baixa. Els cartells que abans lluïen noms de clubs estrangers o d’equips com el Reial Unió Club d’Irun van començar a anunciar enfrontaments entre equips barcelonins o de Catalunya. Un dels motius que l’historiador subratlla per entendre aquest canvi és, especialment, l’increment dels costos d’organitzar aquests partits per culpa del professionalisme de l’esport, que feia més difícil convidar equips de Primera Divisió, tant espanyols com europeus.

Una tradició difícil de recuperar

Mirant al futur i emmirallant el futbol català amb Anglaterra, Vidal creu que és “molt difícil” tornar a veure futbol durant les festes nadalenques a Barcelona. Argumenta que fa massa temps que es va perdre aquest costum, que probablement sigui difícil de convèncer els jugadors si no hi ha sumes econòmiques importants al davant i també que el calendari futbolístic està cada vegada més comprimit i cal donar descans als equips.

Recupera l’entrevista completa