Aquest Nadal serà diferent. Ho sentim a dir pràcticament a diari i el cert és que són moltes les iniciatives, projectes i realitats que s’han hagut d’adaptar per la pandèmia. Però hi ha una excepció. L’Associació de Pessebristes de Barcelona no ha fallat a la cita per realitzar el pessebre tradicional de Barcelona al Pati del Museu Frederic Marès. Una obra monumental gestada durant la pandèmia que enguany vol posar de manifest com les migracions de fa dos mil anys encara són plenament vigents.

Un pessebre crític amb el drama migratori a la Mediterrània

La proposta recrea el paisatge d’una vila costanera del Mediterrani i uneix amb aigua Tossa de Mar i Palestina. El pessebre narra el viatge entre un poble iber i romà de casa nostra fins al poble on va néixer Jesús. Aquest any no hi ha cova ni portal, sinó que el naixement se situa completament al ras, sense que ningú l’hagi acollit. És una crítica explícita al drama pels centenars de persones que moren intentant creuar el Mediterrani per arribar a Europa.

El pessebre obre portes al públic el 28 de novembre i es podrà visitar fins al 8 de febrer, dia de la Candelera. L’horari de visita és de dilluns a dissabte de 10 a 19 h i, diumenges i festius, d’11 a 20 h. Per anar-hi cal reservar cita prèvia.

El que no hi haurà aquest Nadal és pessebre a la plaça de Sant Jaume. L’Ajuntament de Barcelona ha acordat renunciar-hi per evitar aglomeracions entorn al pessebre i per poder mantenir les mesures i restriccions de salut decretades per frenar la covid-19.