A Barcelona, hi ha unes festes de la Mercè alternatives i desconegudes que se celebren a Pedralbes, al barri de la Mercè. Des de fa 70 anys, el veïnat ret homenatge a la copatrona de Barcelona amb un programa farcit d’activitats que vol atraure cada vegada més públic. Però els veïns ho tenen difícil. Sense mala intenció, la programació de la Festa Major de Barcelona els fa ombra.

Un any més, s’hi han programat activitats esportives, musicals i gastronòmiques. Del programa, en destaca la cursa de carros. Tot i que les activitats diürnes s’adrecen, sobretot, als veïns, des de l’organització remarquen que a la nit la festa és oberta a tothom.

La baixada de carretons, el plat fort

La baixada de carretons és el plat fort d’aquestes celebracions. Es fa dilluns, 25, a les 16 h de la tarda. Els veïns es prenen tan seriosament aquesta prova que el dia anterior, a dos quarts de set de la tarda fan entrenaments per fer la millor baixada possible.

Els carrers sinuosos i amb pendent del veïnat són l’escenari perfecte per acollir aquesta competició, que, de tant en tant, provoca alguna ensopegada.

Un veïnat de casetes que reclama millores

El petit veïnat de la Mercè, format per 125 casetes blanques situades al vessant de Collserola, és al barri de Pedralbes del districte de les Corts. L’entramat no ha perdut l’encant de poble, però reclama un pla de reurbanització per millorar-ne el paviment, l’enllumenat i el clavegueram, entre d’altres.