A més, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) haurà de pagar 6,6 milions d’euros, que són els diners que la jutgessa estima que es va embutxacar il·legalment a través del Palau. L’extresorer Daniel Osàcar haurà d’anar quatre anys i cinc mesos a la presó. L’Audiència absol els directius de Ferrovial acusats per haver pagat comissions a CDC a través de la institució cultural. La sentència arriba quan ha passat gairebé una dècada de l’entrada dels Mossos al Palau.

L’Audiència confirma que els diners que Millet i Montull es van endur van servir per pagar tota mena d’activitats privades com viatges, obres als seus habitatges i els “ostentosos” casaments de les filles de Millet. També assegura que tots dos cobraven comissions per fer de mitjancers perquè tercers aconseguissin adjudicacions d’obra pública, uns cobraments (que es feien en xecs) dels quals Millet es quedava el 80 % i Montull el 20 %.

En total, la sentència determina que entre el 2002 i el 2009, els dos màxims responsables de la institució es van apropiar de 14,37 milions d’euros. D’aquests, almenys 7 milions se’ls va quedar Millet i 1,3, Montull. Per tot plegat, tots dos queden condemnats pels delictes de apropiació indeguda, tràfic d’influències, blanqueig de capital, frau fiscal i falsedat documental. A més de les penes de presó, rebaixades gràcies als atenuants de confessió, disminució del dany i de la gran dilació que ha tingut el procés, Millet haurà de pagar una multa total de 4,12 milions d’euros i Montull, una altra de gairebé 3 milions. De tot l’espoli detallat per la sentència, queden poc més de 6 milions que no s’ha pogut determinar on han anat a parar.

L’Audiència confirma també que Millet, Montull i la seva filla, Gemma, “van posar a disposició de Ferrovial i els membres de CDC tota l’estructura econòmica del Palau per poder ocultar les comissions”. Una comissió per l’obtenció d’obra pública, que la sentència determina que era del 4 % del total de les adjudicacions. Aquest percentatge es repartia en un 2,5 % per a Convergència i un 1,5 % per a Millet i Montull, i entre aquests dos el repartiment era del 80-20. Un “acord criminal” que la magistrada constata que es va mantenir des d’abans del 1999 i fins al 2009, quan es va iniciar el procediment judicial.

Ferrovial i Garicano, absolts

La sentència deixa lliura de culpa l’exdirectora general del Palau Rosa Garicano que estava acusada d’apropiació indeguda, blanqueig i tràfic d’influències. També absolt els directius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elízaga  perquè els delictes de tràfic d’influències i administració deslleial ja han prescrit.

Hi haurà recurs al Suprem

La sentència, que té gairebé 550 pàgines, es pot recórrer al Tribunal Suprem. Pocs minuts després de conèixer les condemnes, la defensa de CDC ja ha anunciat que tant el partit com Osàcar hi recorreran en contra. L’excoordinador de règim intern del partit, Francesc Sánchez, ha lamentat que “la jutgessa ha comprat la idea de la fiscalia”.

També hi recorrerà en contra Gemma Montull, que a les portes de l’Audiència de Barcelona ha assegurat que la sentència no és la que esperava i ha remarcat que “no vaig confessar cap autoria, només complicitats. La sentència la trobo molt injusta”.