El Francisco de Pájaro, conegut com a “Art Is Trash”, i el Balu són dos artistes urbans que des de fa anys resideixen a Barcelona. Tots dos s’apoderen de l’espai públic per alimentar la seva inspiració, que es nodreix d’escombraries, en el cas d’Art Is Trash, i de cartells, en el de Balu, que penja a les marquesines un cop els ha descontextualitzat i reconvertit amb la tècnica del collage.

Balu, dels retrats realistes al reciclatge de cartells

El Balu explica que el projecte que té ara entre mans té com a rerefons el reciclatge i com sempre es basa en la seva relació amb l’entorn: “M’apropio dels elements que configuren l’espai públic com és la cartelleria, aquest material després el porto al taller i allà comença una mica el procés creatiu i després el retorno de nou a la ciutat”.

És un material molt interessant perquè ens parla de moltes coses, de la cultura local, en aquest cas de Barcelona, ens parla del temps, s’ha solidificat capa a capa. És bastant poètic.
Balu, artista
art is trash i balu
Balu fent un collage a Gràcia amb cartells de l’espai públic que després retornarà a la ciutat

És un artista multidisciplinari basc conegut a Nova York per haver omplert els seus carrers amb la cara de Bill Murray el 2015, quan feia retrats realistes amb la tècnica de la plantilla. Es va endinsar en la cultura del grafit fa més de dues dècades i fa 14 anys que visita la ciutat més icònica del món per fer volar la imaginació. Precisament allà és on tots dos artistes, Art Is Trash i Balu, es van conèixer i van forjar una amistat fa set anys.

Art Is Trash, missatges a les escombraries

Fa més d’una dècada que el Francisco de Pájaro va decidir aprofitar allò que anava trobant pel carrer i l’inspirava per fer art de les escombraries, sota el nom Art Is Trash. Les seves obres són molt efímeres, ja que duren el que tarden els operaris de la neteja a recollir-ho. Però sempre hi ha objectes abandonats pels quals agafar pinzells i retoladors i fer crítica social: “Segons ho sento, interpreto en aquell moment de manera espontània qualsevol tema que tingui al cap en aquell moment”, explica.

Em dedico a intervenir les escombraries, els objectes que em vaig trobant pel carrer de manera accidental.
Francisco de Pájaro, “Art Is Trash”, artista
Art Is Trash en una intervenció artística en un contenidor

Exposició solidària contra la covid-19

Tot i l’amistat dels artistes urbans Art Is Trash i Balu, són poques les vegades que han fet alguna mostra conjunta. Trobar-se per a aquest projecte, que organitzen des del taller i galeria de la comissaria Patricia Cancelo, a Gràcia, els ha inspirat per crear plegats, cadascú però, farà la seva obra.

Aquests dies estan preparant la seva participació, amb diversos artistes més, com Mercedes Roglá, en una exposició col·lectiva solidària que es podrà veure al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau a partir del 26 de febrer i que tindrà un mes de durada. Els beneficis de la mostra aniran a parar a la investigació de la covid-19.

Comparteix a: