Patricia Cancelo es va enamorar de l’escultura en ferro fa 20 anys i en fa 10 que s’hi dedica professionalment. Ha obtingut diversos premis, com el Ciutat de Barcelona el 2018 o el darrer, una menció honorífica a Lió.

S’ha instal·lat a Gràcia per ensenyar i vendre la seva obra

En els darrers anys la Patricia s’ha dedicat a les exposicions internacionals, tot i que l’artista gallega explica que el seu camp base sempre ha estat a Barcelona. Ara, però, a causa de la pandèmia, s’hi ha hagut d’instal·lar per a un temps indeterminat, ja que no pot viatjar per ensenyar la seva obra. Ha triat Gràcia per mostrar i vendre els seus treballs en una petita galeria i taller on fa bona part de les creacions, al número 317 de la travessera de Gràcia. Volia Gràcia pel seu aire avantguardista i l’ambient cultural i artesanal.

L’artista va tenir un mestre forjador

Patricia Cancelo està contenta de com ha anat l’obertura de l’espai. Explica que malgrat la crisi i que l’art no és un bé de primera necessitat, ha obtingut bona resposta de la gent, ja que tenen ganes de donar suport als locals que aixequen la persiana durant la pandèmia. “Fins i tot gent que mai havia comprat una obra d’art, la gent està necessitada d’històries i quan expliques la teva història, la meva com la de molts artistes és molt bonica”. Cancelo va tenir un mestre forjador de 88 anys, qui li va obrir les portes del seu taller perquè s’endinsés en el treball del ferro. Així es va poder obrir pas en un sector, el metal·lúrgic, que sempre ha estat molt masculí.

Mons perfectes i imperfectes en ferro

Un dels mons perfectes que Patricia Cancelo esculpeix en ferro

El soldador, la forja, el martell, l’enclusa i la radial són els companys de feina de la Patricia. La seva especialitat són les formes geomètriques. En concret, té predilecció per recrear mons, a través de peces concèntriques, unes entren dins de les altres. “Els quadrats són mons imperfectes que no giren bé, i els cercles són mons perfectes que ens abracen”, afirma l’artista. També sintetitza el cos humà en una sola línia. Són les obres que treballa a la forja.

Escultures que simulen el cos humà forjades per Patricia Cancelo

A més, moltes de les peces de Patricia Cancelo tenen la seva versió en format joia: penjolls, anells i arracades que va començar a fer per encàrrec del punt de venda del Museu Guggenheim i que més tard va portar també a Barcelona, als punts de venda de La Pedrera, el MACBA, el MNAC i el CCCB.

Penjolls de bronze de Cancelo que representen mons imperfectes

La pintura, una altra manera d’expressar-se

Quadre pintat per l’escultora, exposat a la galeria i taller de Gràcia

A la galeria també es poden trobar alguns dels seus quadres. Cancelo té una lesió cervical, que a vegades l’obliga a afluixar el ritme esculpint, i com que no sap estar sense crear, llavors agafa els pinzells i pinta barrejant textures i colors.