Com seran els espectacles del Festival Grec de Barcelona 2020? Aquest serà un dels primers festivals que es podran fer després del confinament pel coronavirus. S’hi han programat una vuitantena d’espectacles, alguns dels quals es presenten aquest dilluns.
El director d’aquesta edició del Festival Grec de Barcelona 2020, Cesc Casadesús, ha presentat els detalls de propostes com ‘No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet, no és gens habitual que algú ens necessiti)’, amb Carme Portaceli.
“Hem jugat amb tot això de les distàncies i ha sortit un espectacle apocalíptic”
Portaceli ha explicat que l’espectacle que presenta, amb 18 intèrprets a l’escenari, és una reflexió sobre l’existència de l’ésser humà, de les seves contradiccions, anhels i pors. La situació que ha deixat el coronavirus els obliga a mantenir les distàncies i quan no pot ser, porten unes mascares especials “properes a la natura”. Unes condicions que han fet confluir amb l’obra: “Hem jugat amb tot això de les distàncies i ha sortit un espectacle apocalíptic”, ha fet broma. Portaceli ha assegurat després que hi ha diversió i alegria.
Proves PCR i adaptació d’escenes a la nova normalitat
També s’ha presentat aquest dilluns ‘The scarlet letter’, d’Angélica Liddell, un espectacle sobre la hipocresia moral que ja estava fet i que s’ha hagut de readaptar completament: “Hem hagut de fer tests PCR a tothom perquè algunes escenes es tocaven les parts íntimes, bavejaven i s’han hagut de modificar”, ha detallat Cesc Casadús, director del Grec i encarregat de presentar l’obra de Lidell. Aquest ha estat una de les obres més complexes d’adaptar a les noves mesures perquè ja venia feta i això, expliquen des del Grec, ha generat un debat sobre fins a on es pot adaptar l’espectacle a la nova normalitat.
També s’ha presentat ‘Teatro Amazonas’, amb Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández, entre d’altres. Aquest últim és la tercera part d’una trilogia que arriba al Grec encara en procés de creació. Toloza-Fernández ha explicat que han hagut de preparar la feina de molts mesos en només un. L’espectacle parla dels deliris de grandesa de l’ésser humà i se centra en les barbàries que ha fet sobre l’Amazones i la seva gent.
Un altres dels espectacles que arriba al Grec en ple procés de creació és ‘The mountain‘, amb la companyia Agrupación Señor Serrano. Àlex Serrano l’ha presentat i ha explicat que una de les trames és quan un grup d’expedició anglès va intentar coronar l’Everest per primera vegada. A partir d’aquí es crea una història, amb Vladimir Putín com a fil conductor, que parla sobre les bases de la confiança i del que és veritat i què no.
Les mesures de seguretat implementades amb la nova normalitat, després de l’estat d’alarma, han obligat el festival a reinventar-se. L’anomenat Grec en Obert oferirà propostes en línia.