Leopoldo Pomés

El fotògraf i publicista Leopoldo Pomés ha mort als 87 anys. Nascut a Barcelona el 1931, Pomés va ser un artista polifacètic reconegut sobretot per la seva labor innovadora en el món de la fotografia i la publicitat. De fet, Leopoldo Pomés va ser un dels referent de la fotografia contemporània catalana de la segona meitat del segle XX.

Pomés es va iniciar en la fotografia l’any 1946, després d’adquirir la seva primera càmera. Va contactar amb el grup Dau al Set el 1953 a través de Modest Cuixart i. dos anys després, es va presentar la seva primera exposició, a les Galeries Laietanes de Barcelona. Dedicat professionalment al cinema i la fotografia publicitaris, el 1961 va crear els Estudis Pomés, i va exercir aquesta activitat fins el 2006.

La Pedrera va exposar fa tres anys una retrospectiva de Pomés, titulada “Flashback”. S’hi podien veure retrats de Joan Brossa, Joan Ponç i Antoni Tàpies, integrants del Dau al Set. També s’hi exposaven algunes de les seves imatges que el van catapultar en el món de la publicitat, com la campanya publicitària de les bombolles de Freixenet, un anunci que s’ha convertit en punt de referència de la publicitat a Espanya.

Pomés va rebre nombrosos reconeixements

Leopoldo Pomés també va ser guardonat, entre d’altres, amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, la Creu de Sant Jordi i, l’any passat, el Premi Nacional de FotografiaI va ser escollit per crear la campanya d’imatge de la candidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics del 92.

El seu cinema publicitari va ser reconegut amb premis a Canes (1965), diversos premis Rizzoli i un Lleó d’Or a Venècia (1982).

Mostres de condol de la Generalitat i el govern espanyol

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat en una piulada la mort del fotògraf. En aquest sentit, Torra ha destacat que el fotògraf i publicista al llarg de la seva carrera “va contribuir a aportar una mirada moderna i renovadora de la societat a través de les seves imatges”.

Per la seva part, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha remarcat que la trajectòria de Pomés va estar vinculada a l’avantguarda artística “sempre compromesa amb la modernitat” i ha afegit que “ens queda la seva creativitat, patrimoni de la imatge i la publicitat al nostre país”, ha lamentat Sánchez.

Entrevista de Joan Barril a Leopoldo Pomés