L’Ealing Youth Orchestra (EYO) és un conjunt musical londinenc format per uns 90 membres d’entre 14 i 19 anys. Assagen tres hores cada divendres i durant el curs ofereixen tres o quatre recitals. Però quan arriba l’estiu, arriba també el millor moment de l’any per a ells: la gira per Europa. Durant uns dies visiten un altre país i hi ofereixen diversos concerts.

Enguany, uns 70 membres del conjunt han estat a Catalunya. Han passat per Girona, Manresa i finalment Barcelona. En aquesta gira sempre ofereixen concerts en esglésies i a la capital catalana han triat la basílica de Santa Maria del Mar. Exactament el mateix lloc on van tocar ara fa sis anys. Hi han interpretat la simfonia número 8 de Dvorak, L’Arlesienne Suite número 1 i 2 de Bizet i la Danzon número 2 de Márquez.

Experiència musical i personal

L’experiència a l’estranger els fa créixer. D’una banda, com a grup, fent més fort el vincle d’amistat que els uneix. I, com a conseqüència, també creixen plegats musicalment. “Quan passem una o dues setmanes junts és quan arriben els grans resultats, tots els joves connecten, al final de la gira tota la orquestra sona més bé“, assegura Leon Gee, el director de l’EYO. Els joves coincideixen amb aquest diagnòstic. “Tocar sol està bé però tocar amb amics és encara millor“, afirma Kian Parsapour, un dels joves músics.

D’altra banda, aquesta gira suposa també un repte tècnic. Les esglésies acostumen a tenir els sostres alts i això incrementa la reverberació del so. Quan toquen, els músics se senten a si mateixos a través de l’eco, que els pot enganyar l’oïda. Per això és més important que mai seguir les indicacions del director.