Els carrers de Sants es preparen per iniciar aquest dissabte la nit la seva festa major. 13 són els carrers que participen enguany, un menys que l’any passat. La Comissió del Carrer de Rossend Arús, va anunciar al mes de maig que no hi participarien, d’aquesta manera continua, doncs, la davallada de carrers participants que ha viscut la festa els últims anys. El 2015 en van participar 18 i des de llavors han anat perdent carrers.

Però malgrat la davallada, la Federació Festa Major de Sants assegura que les festes estan garantides. No només això, no és la primera vegada que participen només 13 carrers. El 2009 es van trobar en una situació similar i van saber remuntar. Ara bé, tenen clar quin és el principal problema: el relleu generacional. Des de les comissions afirmen que costa engrescar el jovent a quedar-se l’estiu treballant al barri per tirar endavant els guarniments.

Festa major sants Sagunt

 

Davant aquesta problemàtica les comissions busquen fórmules per continuar fabricant els seus decorats. És el cas de la comissió del carrer de Guadiana. Actualment, només hi ha una desena de veïns implicats en el projecte i per això han buscat el suport extern. Aquest any han decorat el carrer basant-se en el Dia de Morts a Mèxic. Per això, van proposar a l’associació santsenca Mexcat si volia col·laborar com a experta en la matèria. L’associació, que es dedica a potenciar la cultura mexicana a Barcelona va veure en el projecte una gran oportunitat i tots plegats han aconseguit tirar endavant els guarniments.

Des de la federació volen impulsar una campanya per donar a conèixer la feina que hi ha darrere dels guarniments i remarquen que la festa major no només són els concerts. Per això, afirmen, que cal que el jovent sigui conscient de la necessitat de mantenir els carrers guarnits.