Una exposició a la Casa Orlandai reivindica el valor de les treballadores de la llar i els seus drets. Es tracta d’una mostra fotogràfica feta amb retrats de la fotògrafa Isabella Antonelli i amb informació recollida per l’antropòloga Gabriela Poblet entrevistant dones migrants que es dediquen a les tasques de neteja i cures. L’exposició es pot veure fins al 23 de novembre.

Visibilitzar dones lluitadores

Les fotografies ens mostren unes dones lluitadores que han tirat endavant, deixant enrere la seva terra natal, majoritàriament a l’Amèrica Central i Sud-amèrica. En molts casos són dones amb estudis universitaris que en arribar a Espanya es veuen obligades a exercir com a treballadores de la llar perquè tenen problemes per convalidar els títols universitaris. També hi apareixen dones activistes que han lluitat per reivindicar els seus drets en aquest sector i han denunciat situacions d’explotació laboral, com ara una de les fundadores del sindicat de treballadores de la llar Sindillar.

Per què a Sarrià – Sant Gervasi?

Es tracta d’una iniciativa d’Economia Social i Solidària de Sarrià – Sant Gervasi i per això la mostra es pot veure primer a la Casa Orlandai i, en breu, al Centre Cívic Vil·la Florida i al Centre Cívic Vil·la Urània.

Gabriela Poblet, coordinadora de l’exposició, explica que és molt important que aquesta mostra es pugui veure en aquest districte perquè moltes treballadores de la llar hi fan cada dia la seva jornada laboral i, també, perquè hi viuen moltes persones que les contracten o les podrien contractar.

Condicions laborals precàries

Poblet assegura que s’ha avançat en els drets d’aquest sector però encara queda molt per fer, sobretot en la pràctica, perquè la societat encara no veu com una necessitat pagar la Seguretat Social de la persona que els ajuda a casa.