Fa només cinc mesos que van crear Sindillar i ja han aconseguit l'afiliació d'un centenar de treballadores. ISABEL ORELLA, presidenta de Sindillar "Después de varios análisis y reflexiones surge la idea de crear un sindicato para poder defender nuestros derechos. Siempre nos tuvieron discriminadas, empezando por los sindicatos mayoritarios." La majoria de les treballadores són immigrants, provinents d'una vintena de països diferents. Diuen que la seva situació empitjora cada vegada més. El mes de gener va entrar en vigor el nou Sistema Especial del Règim de la Seguretat Social per a treballadors de la llar. Un decret que entre altres coses obliga a formalitzar el contracte laboral per escrit i que estableix el dret a cobrar el Salari Mínim Interprofessional. Tot i això, des del Sindicat diuen que encara queda molt camí per fer. VERÓNICA ORELLANA, portaveu de Sindillar "El despido por desestimiento. Te pueden despedir cuando ellos quieran. A parte si te quedas sin trabajo, aunque hayas cotizado no tienes derecho al paro, como cualquier otro trabajador. Entonces lo que exigimos es ese derecho." A més diuen que moltes treballadores no s'atreveixen a demanar que es regularitzi la seva situació i que, per tant, és difícil posar fi a l'economia sumergida. De moment el sindicat té la seu a Barcelona, però esperen créixer i ampliar els seus serveis en els propers mesos.

A principis de desembre va néixer el primer sindicat independent de treballadores de la llar, Sindihogar-Sindillar, amb l’objectiu de defensar els drets laborals. Aquest dissabte han organitzat una festa al Poble-sec per donar-se a conèixer.

Es calcula que a l’Estat espanyol hi ha unes 700.000 treballadores de la llar, encara que solament unes 300.000 cotitzen a la seguretat social com a servei domèstic. El 80% de les persones que realitzen aquests tipus de feina són immigrants. En general, més del 95% de les persones que cuiden llars, ja sigui fent feines de neteja o de cura de la mainada o persones grans, són dones.

La creació del sindicat Sindihogar-Sindillar, al qual també poden afiliar-se homes i que té inicialment a Catalunya com àmbit d’acció, ha rebut el suport de les associacions Papeles para todas y todos, Mujeres Pa’lante Col·lectiu Maloka, Asociación de Orientación a las Mujeres Inmigrantes en Cataluña, Diáspora Solidaria y Red Mixtura-Asociación por la Diversidad, la Equidad y la Democracia.

El sindicat Sindillar té cinc mesos de vida i pretén donar a conèixer la normativa en matèria de Seguretat Social i laboral que han elaborat. Per aquest motiu, han organitzat una jornada festiva, familiar i popular, amb menjar de diferents països, música, valls folklòrics, begudes, entreteniments infantils i botigues.