L’escriptor barceloní Juan Marsé ha mort la matinada d’aquest dissabte als 87 anys a l’Hospital de Sant Pau. Nascut a Barcelona l’any 1933 amb el nom de Juan Faneca Roca, va ser un dels novel·listes més importants de la Barcelona de la postguerra.
Deixa obres com ‘Si te dicen que caí’ (Premi Internacional de Novel·la a Mèxic 1973 i portada al cine Vicente Aranda) , ‘Últimas tardes con Teresa’ (Premi Biblioteca Breu Seix Barral 1965) o 1985) ‘Ronda del Guinardó’ (Premi Ciutat de Barcelona) i ‘El embrujo de Shangai’ (Premi de la Crítica 1994 i portada al cine per Fernando Trueba) Marsé va formar part de la coneguda ‘Generació del 50’ i va rebre el Premi Cervantes, el guardó més important de la llengua castellana, l’any 2008.
Marsé va ser un escriptor autodidacta i es definia a si mateix com un novel·lista català que escrivia en castellà. Les seves primeres obres van entroncar amb el relat social dels anys 50. ‘Encerrados con un solo juguete’ (1960) i ‘Esta cara de luna’ (1962 tracten les conseqüències de la Guerra Civil sobre la juventut. Després d’aquest debut, Marsé es va erigir com un dels principals artífex de la renovació de la novel·la espanyola els anys 60, que va adoptar noves formes i enfocaments. La publicació, l’any 1966, de la novel·la ‘Últimas tardes con Teresa’ suposa l’inici cap al recorregut narratiu centrat en la Barcelona de la postguerra i la bretxa entre l’alta burgesia catalana i la immigració. ‘Si te dicen que caí’, va ser considerada l’obra que l’endinsa en la maduresa literària i va ser prohibida per la censura franquista. Finalment es publicà a Mèxic i va rebre el Premi Internacional de Novel·la mexicà el mateix any. Amb ‘La muchacha de las bragas de oro’ (1978) va guanyar el Premi Planeta. Les darreres obres que va publicar van ser ‘Canciones de amor en Lolita’s Club’ (Lumen, 2005), ‘Caligrafia de los sueños’ (Lumen, 2011) i ‘Esa puta tan distinguida’.
El comiat de Juan Marsé marcat per les noves mesures contra la covid-19
La cerimònia de comiat a l’escriptor Juan Marsé es farà el dimarts a les 12.45 en el tanatori de Sancho d’Àvila i estarà marcada per les noves restriccions pels diversos brots de coronavirus que hi ha a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La capella ardent s’obrirà en el mateix tanatori aquest dilluns a les 15.30.