Després de l’èxit de l’any passat, la meditació zen ha tornat al Monestir de Pedralbes. Amb aquesta activitat, es vol recuperar l’espiritualitat i el recolliment que han caracteritzat durant anys la vida del monestir i, en concret, el claustre. Les sessions estan obertes a tothom, independentment de l’orientació religiosa, i es duen a terme a primera hora del matí tots els divendres de primavera.

Controlar la respiració, una de les claus

Les sessions s’allarguen durant una hora i mitja i s’hi combina la pràctica a l’interior, en una de les sales del monestir, amb la meditació a l’exterior, al claustre. A l’inici, Berta Meneses, mestra zen i conductora de l’activitat, dona les bases per a una correcta meditació: tècniques per controlar la respiració, la postura i els pensaments. Seguidament, es fan uns 20 minuts de pràctica en quietud i silenci totals a l’interior de la sala i després, a poc a poc, es comença la meditació caminant pel claustre. Mentre caminen, Meneses marca unes pauses amb una campana que, segons assegura, “serveixen per aturar-se i contemplar l’entorn, que, en aquest cas, és perfecte”. Per la mestra zen, la clau no és evitar que desapareguin els pensaments, si no a deixar-los passar i no emetre judicis.

Potenciar l’espiritualitat

La majoria d’assistents mediten habitualment, però les sessions estan obertes a tothom i són també aptes per a persones que no ho hagin fet mai. Les practicants asseguren que meditar les ajuda en el seu dia a dia. Tant és així, que una de les assistents, Mercè Bau, comenta que meditar l’ha ajudat a no centrar-se tant en ella mateixa i a ser més comprensiva i estar oberta als altres.

Amb aquestes sessions de meditació zen es vol potenciar l’espiritualitat, un dels eixos prioritaris de les activitats del monestir juntament amb la dona i el patrimoni.