Microhistòries de Nou Barris‘ és quelcom més que un recull d’articles i notícies televisives presentades en un llibre. En aquest volum es mostren les experiències professionals i humanes que les periodistes de betevé Marta de San Nicolás i Ruth Rodríguez han viscut durant 23 anys cobrint el districte.

Arnaldo Gil, de l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, el bateja com “un llibre vivencial que va més enllà de l’explicació dels fets, transmet l’ànima i la part més humana del territori“. Gil assegura que la Marta i la Ruth “són tan conegudes al territori que gairebé tothom les coneix com les noies de la tele”.

Són tan conegudes al territori que tothom les coneix com les noies de la tele”
Arnaldo Gil, Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris

Descobrir i recuperar la història de Nou Barris

Aquest llibre parteix com a homenatge al primer llibre històric sobre el districte: ‘Relligant Nou Barris’, de Francesc Pujol. Les autores expliquen que Pujol va reunir els articles que va anar publicant amb els anys i van pensar que es podia continuar aquesta feina. Per elles també és una mostra d’agraïment a tot el veïnat i entitats que els han ajudat en la tasca informativa.

Periodistes de betevé a Nou Barris

Marta de San Nicolás i Ruth Rodríguez fa 23 anys que informen sobre Nou Barris a betevé. Primer, des de Nou Barris Televisió i des de fa uns anys directament a betevé, però també per a NouBarrisNet i al projecte de patrimoni històric Relligant Nou Barris.

Reconeixen que decidir què posar al llibre ha estat una tria complicada ja que en els darrers anys han viscut moltes transformacions: la refundació de part del Turó de la Peira i de la Trinitat Nova, la desaparició de les cotxeres d’autobusos de l’actual avinguda dels Quinze i la transformació de l’illa, la recuperació del castell de Torre Baró o de la masia de Can Verdaguer.

El que més m’ha marcat és la gent, la capacitat que tenen de resistir, reivindicar, lluitar. No es rendeixen mai”
Marta de San Nicolás, coautora ‘Microhistòries de Nou Barris’

Per la Marta, treballar de periodista a Nou Barris va representar descobrir un territori. Assegura que abans “no l’havia trepitjat mai“. Tot i haver estat testimoni de moments històrics el que més l’ha marcat és “la gent, la capacitat que tenen de resistir, reivindicar, lluitar, de sortir al carrer. No es rendeixen mai“. Afegeix que aquesta lluita veïnal sempre la fan de manera festiva i de convivència.

Hem gravat moltes manifestacions dels veïns, talls a la ronda de Dalt, la Meridiana i tres segrestos d’autobusos”
Ruth Rodríguez, coautora ‘Microhistòries de Nou Barris’

La Ruth, en canvi, no era una nouvinguda a Nou Barris. De fet, ha crescut a Canyelles. Tot i això afirma que “com a periodista he tingut l’oportunitat de descobrir fets històrics del districte que no sospitava”. Rememora un dels grans esdeveniments: l’arribada del metro. “Vam poder viure les lluites i negociacions dels veïns per aconseguir-ho”. També destaca la força dels veïns. “Hem gravat moltes manifestacions dels veïns, com tallaven la ronda de Dalt, la Meridiana i com en tres ocasions, van segrestar autobusos”, recorda.

Treball d’hores de documentació i arxiu

‘Microhistòries de Nou Barris’ ha vist la llum tres anys després del previst inicialment per culpa de la pandèmia. És un projecte de la col·lecció Favència que edita l’Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris. La intenció és que esdevingui un llibre referent del fons de l’Arxiu Històric. La presentació de l’obra va anar a càrrec d’Àngels López, editora d’informatius de betevé que també va iniciar la seva etapa professional a Nou Barris Televisió. L’acte va omplir l’Espai Via Favència de veïns i representants d’entitats.

De fet, és un volum fet amb membres i entitats de l’arxiu. Arnaldo Gil s’ha encarregat del disseny i la maquetació, mentre que Antonio Silva, Josep Maria Babí, Jordi Sànchez i Montse Argente n’han fet l’edició. El llibre, de 250 pàgines, es pot adquirir a l’arxiu amb un preu de 15 euros. De moment, s’ha fet una edició de 200 exemplars però donada la bona acceptació no es descarta fer-ne més.