Només en una ocasió en els darrers 25 anys, el pregó de la Mercè s’ha fet des del balcó de l’Ajuntament i no des del Saló de Cent. Va ser el de l’any 1995. L’aleshores alcalde de Sarajevo, la ciutat assetjada per les bombes i els franctiradors durant la guerra dels Balcans, es dirigia als barcelonins per demanar-los el seu suport al costat d’un compromès Pasqual Maragall.

Des del 1995 i fins a l’actualitat, la Mercè ha tingut 15 pregoners i 10 pregoneres. La manca de perspectiva de gènere ha estat especialment rellevant en els períodes 1995-1998 i  2010-2013, anys en què successivament els discursos els van fer homes.

L’experiència i relació amb Barcelona, la lloança a la ciutat, a la seva diversitat i tolerància, al compromís amb la pau, han estat alguns del trets significatius del contingut dels discursos que han protagonitzat diversos personatges del món cultural, científic, mediàtic i, fins i tot, gastronòmic.

El pregó de la Mercè tampoc no s’ha lliurat de la polèmica, sobretot relacionada amb l’ús de l’idioma o, fins i tot, per les actuacions, creences i trajectòria ideològica de qui el feia.

betevé ha recollit cada any el pregó des del 1995.