Els Jocs Olímpics de Barcelona 92 han estat protagonistes del Piromusical de la Mercè en quatre ocasions des del 1995. Aquesta rellevància evidencia la importància que va suposar aquest esdeveniment en l’impuls, creixement i la visualització de la ciutat a escala internacional.

El Piromusical és un dels esdeveniments més emblemàtics i populars de les Festes de la Mercè, que aplega centenars de milers de persones cada any. L’espectacle combina els focs, la música i el moviment de l’aigua de la Font Màgica de Montjuïc. Es tracta d’un xou plàstic i visual que en ocasions compta amb la participació del públic. El 1995 es va aconseguir un rècord Guinness amb més de 250.000 bengales que van encendre els espectadors, dibuixant una catifa de llum entre l’avinguda de la Reina Maria Cristina i la plaça d’Espanya.

La temàtica del Piromusical ha estat molt diversa, però els grans esdeveniments de la ciutat han estat sempre protagonistes. A banda dels Jocs Olímpics, també destaquen els anys 2000 i 2004, que es van dedicar al Fòrum de les Cultures. Precisament, en el 2004, els focs es van traslladar al Port Vell. La pirotècnia es va instal·lar en diverses embarcacions en un arc que feia gairebé tres quilòmetres sobre l’aigua. En aquesta ocasió, l’espectacle va posar fi a la festa major d’estiu de Barcelona i al mateix Fòrum Universal de les Cultures.

La història de Catalunya també ha estat protagonista del Piromusical. Destaquen episodis com ara la guerra de Successió, que es va incloure en els actes de celebració del tricentenari del 1714,  o l’homenatge a les columnes de Puig i Cadafalch, que es van tornar a erigir el 2011, després del seu enderroc durant la dictadura de Primo de Rivera.

En els darrers anys,  la narrativa del xou ha afegit pantalles gegants que reprodueixen distints relats visuals.

Any rere any, betevé us ha ensenyat el Piromusical des d’una posició privilegiada.