La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha volgut fer una crida a la tranquil·litat davant dels casos de trombosi detectats en alguns països, i que es relacionen amb la vacuna d’AstraZeneca. En una entrevista a RNE, ha assegurat que la vacuna “és segura” i ha defensat que cal actuar amb prudència i seguir les recomanacions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA).

El lot sota sospita ja s’ha administrat

Darias ha explicat que, en el cas de l’estat espanyol, el lot de vacunes que està sota sospita ja s’ha administrat. Remarca que dels casos de trombosi detectats n’hi ha més de persones que no han rebut la vacuna que no pas dels que sí que l’han rebuda. Per tant, la ministra insisteix que no s’ha demostrat una “relació causal” i recorda que l’EMA ha instant a seguir administrant el vaccí. “Prudencia, tranquil·litat. Màxima vigilància, però tranquil·litat”, ha demanat.

Aquest dijous Dinamarca va decidir aturar temporalment l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per l’aparició de casos de trombosi en persones vacunades. Se suma així a la llista de països del nord d’Europa que també han suspès l’administració del vaccí: Àustria, Luxemburg, Lituània, Letònia i Estònia.

Argimon veu incongruent no aturar la vacunació

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, creu que hi ha una “petita incongruència” en no aturar la vacunació amb AstraZeneca però sí posposar el debat sobre si s’ha d’ampliar fins als 65 anys. Salut ha reclamat insistentment ampliar l’edat de vacunació d’aquest vaccí, com han fet altres països europeus. El secretari creu que s’han de separar els dos debats i ha explicat que Catalunya continuarà administrant aquest vaccí com ha dit l’Agència Espanyola de Medicaments.

L’estat d’alarma es pot prorrogar

La ministra de Sanitat també ha dit aquest divendres que no descarta allargar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig en funció dels indicadors. “Ho hem de veure. Ara en el que estem treballant és a seguir baixant la incidència acumulada, hem de seguir baixant-la, l’objectiu és arribar a 50 casos per 100.000 habitants”, ha assegurat.