Les dones tenen un paper determinant en aquesta pandèmia. Tant perquè han estat a la primera línia, com també perquè n’estan patint més les conseqüències. El 64 % de les persones en situació de vulnerabilitat que ha atès la Creu Roja durant el 2020 eren dones. Unes dades que han analitzat al programa ‘reset’, de betevé, Roser Brutau, presidenta de la Fundació Banc dels Aliments, i Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, coincidint amb la setmana del 8-M, Dia Internacional de les Dones.
Tant Brutau, com Alsina, han explicat de quina manera ha impactat la pandèmia del coronavirus en les persones més necessitades, que acudeixen a demanar ajuda a les seves entitats. I han constatat que, molt sovint, darrere d’aquestes realitats s’hi amaguen sobretot dones sense feina o amb condicions laborals molt precàries.
La meitat d’aliments per persona
El Banc dels Aliments atén un 30 % més d’usuaris que abans de la pandèmia. “Cada mes arriben un miler de persones noves“, ha assegurat Roser Brutau, que ha recordat que va ser “molt fort” el fet que, en el pic de la crisi, “vam haver de reduir gairebé a la meitat” la ràtio d’aliments per persona i mes, que normalment se situa al voltant dels 15 quilos. Ara, diu, “ja estem tornant a arribar als 15, la qual cosa ens produeix una gran tranquil·litat“.
Va ser molt fort reduir gairebé a la meitat la ràtio de quilos d’aliments per persona i mes per poder dir ‘sí’ a tothom que demanava ajuda, vam haver de repartir el que teníem
Brutau també ha reconegut que, si bé normalment el seu funcionament es fonamenta en la redistribució d’excedents del malbaratament alimentari, “no vam tenir més remei que demanar suport econòmic“, en vista de l’increment de la demanda d’ajuda. Tot i això, ha descartat una nova edició del Gran Recapte d’Aliments en format de donacions monetàries per “no esgotar la ciutadania“.
Una crisi social pitjor que la del 2008
De la seva banda, Francina Alsina ha assegurat que les entitats socials estan “al límit” perquè han atès 800.000 persones més de les habituals, des de l’inici de la pandèmia. I ha advertit que “no som conscients encara de la gravetat de la situació” que tenim al davant.
No som conscients encara de la gravetat de la situació, però la crisi social que tenim al davant és importantíssima, molt pitjor que la del 2008, i no veiem ni la punta de l’iceberg
La presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector ha pronosticat que “la crisi social que tenim al davant és importantíssima“, fins i tot, diu, “molt pitjor que la del 2008“. A més, ha afirmat que “no veiem ni la punta de l’iceberg“, alhora que ha subratllat que, darrere de la “greu” situació de moltes dones, hi ha “criatures que estan en un cercle de pobresa“.