La plaça de Sant Felip Neri, a més del seu valor arquitectònic, té una càrrega emotiva important. Va ser el lloc escollit per l’aviació feixista italiana per provar el 30 de gener del 1938 els anomenats bombardejos de saturació. La plaça va quedar destrossada i, a més, es van haver de lamentar 42 morts, 30 dels quals eren nen refugiats.

Aquest és l’escenari de la darrera exposició del Centre Cívic Pati Llimona. La mostra de fotografies de Sergi Bernal s’anomena “La màgia de la plaça de Sant Felip Neri. Entre la vida i la memòria”. Una proposta que immortalitza, a través de la fotografia, la vida que hi ha en l’actualitat en aquest espai, però també explica amb documents històrics com els nens de fa 80 anys van viure els efectes de la Guerra Civil.

El present de la plaça Sant Felip Neri

En Sergi Bernal ha fet, els darrers vuit anys, més de 5.000 fotografies de la plaça de Sant Felip Neri. Hi viu a prop i, a més, els seus fills estudien a l’escola de la plaça. Tot plegat li ha servit per immortalitzar part de la vida infantil de l’espai. “Ensenyo el dia a dia d’uns nens que van a una escola que té l’accés en aquella plaça i que l’utilitzen com a pati. Apareix un mur molt especial, un mur que té parts trencades, com una ferida i d’alguna manera totes les fotografies miren a aquest mur”.

El passat amb testimonis d’infants de l’Escola Freinet

Les 30 fotografies que mostren la vida de la plaça en l’actualitat van acompanyades d’uns escrits o dibuixos fets fa 80 anys per uns altres nens. Es tracta dels nens que anaven a l’Escola Freinet, ubicada al Tibidabo. Aquells nens, sense proposar-s’ho, s’han convertit a través dels seus textos i dibuixos en cronistes de l’època que els va tocar viure.

En Sergi explica que amb aquest material “coneixem algunes de les coses que passaven en aquells moments i també com es divertien. Per exemple, es relata que s’anaven a refugiar al Teatre Romea o que els feien pelar al zero.

L’exposició inclou un audiovisual en què la Dolors Obiols i en Joan Planas rememoren com van viure els bombardejos de la plaça de Sant Felip Neri el 1938. Aquesta mostra es pot veure al Centre Cívic Pati Llimona fins al 31 d’octubre.