Escriptor prolífic, periodista i lliure pensador. Tres facetes de Manuel Vázquez Montalbán que queden pal·leses a l’entrevista que Joan Barril, un altre escriptor desaparegut prematurament, li va fer al programa homònim de betevé ‘L’entrevista de Joan Barril’ l’any 1997. Es tracta d’un document audiovisual històric del qual recuperem uns fragments amb motiu del quinzè aniversari de la mort de Vázquez Montalbán.

L’escriptor comparteix en aquesta entrevista el secret de la seva extensa producció, que és la dedicació exclusiva a l’escriptura. “Això s’aconsegueix no tenint una dedicació temporal a res que no sigui escriure, no ser professor, no ser periodista de redacció, no treballar a una editorial…”

Però reconeix també que la diversitat de gèneres (novel·la, poesia i assaig) també hi ha ajudat: “Seria impossible publicar aquest nombre de llibres de novel·les d’una certa intensitat”.

El marxisme de Groucho Marx

Durant l’entrevista, Joan Barril recorda una cèlebre frase de Vázquez Montalbán, “Ya no sabemos si somos de los nuestros” i l’escriptor explica que se sent més proper al marxisme de Groucho Marx, sobretot amb màximes com la de “mai no em faria d’un club que m’acceptés com a soci”. L’escriptor es mostra partidari de mantenir una “distància irònica” de qualsevol proposta política.

Sobre els partits polítics es mostra escèptic i apocalíptic. Sobre els partits d’esquerra, diu que seria partidari d’eliminar-los durant 24 hores, “com una operació de fumigació d’uns magatzems”. Sobre la dreta espanyola i els seus líders, també, els joves, opina que “estan patint les conseqüències de la seva fidelitat total al franquisme”.

La societat, la informació i la realitat

En un moment de l’entrevista, l’escriptor fa balanç i confessa que l’experiència de vida li ha ensenyat que la realitat és més forta que qualsevol conspiració mediàtica. Per això, conclou, la societat esclata contra el missatge quan la realitat produeix nivells d’insatisfacció insuportables.

Entrevista completa a Manuel Vázquez Montalbán a ‘L’entrevista de Joan Barril’ del 18 de juny del 1997

Manuel Vázquez Montalbán i betevé

L’escriptor barceloní va estar molt vinculat a la televisió de Barcelona al llarg de la seva història. Montalbán va tornar a ser el convidat en l’espai d’entrevistes de Joan Barril el juny del 1998, en motiu de la publicació de la seva novel·la ‘O César o nada’. En el llibre reflexionava sobre l’ofici d’escriure, però també sobre la comunicació o la política, des de la seva òptica de militant d’esquerres. Assegurava que el seu parer polític era “fill d’unes constants i unes obsessions”, i que formava part dels seus ingredients. A l’entrevista, Vázquez Montalbán es lamentava del paper del Parlament, que qualifica de simple “comprobació aritmètica del que primer s’ha parlat per telèfon entre els centres decisoris econòmics i polítics”.

Pel que fa al món de la comunicació, creia que l’excés d’informació portava a la desinformació: “Hi ha una opulència quantitativa i hi ha una misèria qualitativa comunicacional”, assegurava. Parlant de la guerra de l’Iraq, l’escriptor deia que era una guerra retransmesa per televisió: “No hi havia morts. L’objectiu de la desinformació era la inexistència de la mort. Perquè la mort causa horror i antibel·licisme”.

Un clàssic després de la mort

Montalbán se servia de la ironia a l’hora de valorar si s’acabaria convertint en un clàssic: “Serà una loteria això després de la mort. Dependrà dels departaments de literatura nord-americans, de la quantitat de tesi i posttesi que es publiquin. Després també dependrà d’algú de la nostra família que tingui una necessitat… que només arribarà fins al net perquè després ja no tindran drets d’autors”. I acaba expressant els seus dubtes sobre el seu mestratge: “És molt dubtós que jo hagi estat un mestre. Sempre rebutjo la càrrega biològica que comporta això de ser mestre. I, a més, sempre penses que t’ho diuen en conya”.

Entrevista completa a Manuel Vázquez Montalbán a ‘L’entrevista de Joan Barril’ del 3 de juny del 1998.

La darrera de les entrevistes en profunditat que Manuel Vázquez Montalbán va concedir a la televisió municipal va ser el 19 de desembre del 2001, quan va participar en el programa de literatura conduït per Emili Manzano, ‘Saló de lectura’.