A la gala del Premi Planeta 2018 no només els guanyadors es van endur premi a casa; també ho van fer bona part dels convidats. Van emportar-se llibres antics que feien de decoració: eren part dels centres de taula. Però, per a sorpresa de molts, no eren un regal. Eren cedits per la llibreria Antiquària Maldà de Barcelona i alguns ja els han començat a tornar. La periodista i escriptora Llucia Ramis va aixecar la llebre amb un missatge irònic a Twitter.

Van pensar que era simple ornamentació i que acabarien a la brossa. S’hi van trobar, diu Ramis, obres mestres com ‘La esfinge maragata’ (1914), de Concha Espina, o ‘Història d’una pobre noia’ (1929), de Folch i Torres. Explica que el nombre de llibres desapareguts és important: va veure molts convidats amb més d’un botí a les mans. N’hi havia 500 i se’n van endur una setantena.

Que les publicacions no eren per llançar ho va fer palès la fundació FUPAR, que va elaborar els centres de taula. Es tracta d’una entitat que, des del 1985, treballa per a la inclusió sociolaboral d’adults amb discapacitat a Terrassa, al Vallès Occidental. Via xarxes socials va demanar que es tornessin perquè els llibres eren llogats.

“Va ser una confusió sense cap mala fe”

Gemma Xifré, propietària de la llibreria Antiquària Maldà, assegura que tot va ser una confusió sense cap mala fe. Lamenta que s’hagi generat polèmica per uns exemplars que, diu, no tenen un cost elevat i, a més, gràcies a la crida que s’ha fet a la xarxa, molts ja els han tornat. Assegura que no demanarà responsabilitats ni a Fupar ni a Planeta perquè l’objectiu ja es va complir: dotar de sentit i història una gala dedicada al talent i la literatura.

Comparteix a: