Iguana Teatre du a escena al Teatre Tantarantana ‘Llum trencada’, que d’alguna manera és un epígon de ‘Mar de fons’, espectacle que es va poder veure al Teatre Lliure de Gràcia. La companyia, degana del teatre mallorquí, poua novament en les repercussions de l’adveniment del franquisme, aquest cop des del punt de vista de la dona.

‘Llum trencada’ es basa, sobretot, en el llibre de Margalida Capellà ‘Dones republicanes’, i és fruit del treball de recerca i escriptura de ‘Mar de fons’, retrat de la repressió franquista posterior al fracassat desembarcament republicà a Manacor, el 1936. La dramatúrgia és d’Aina Salom i Carme Planells, i la direcció de Pere Fullana, històric d’Iguana Teatre.

Iguana Teatre i la Guerra Civil

‘Llum trencada’ pretén oferir una visió de gènere de la Guerra Civil i la postguerra, des del punt de vista de les dones. “La Guerra Civil va estroncar les esperances de llibertat que tenien les dones durant la República”, explica Fullana. Com a ‘Mar de fons’, s’entrecreuen diverses històries, fragments de vida, i es basteix un cop més un relat discontinu. Històries de dones que van patir repressió, no per les seves idees polítiques, sinó per ser filles o dones d’algú no afecte al règim franquista.

Marina Domínguez, Catalina Florit i Irene Soler són les tres úniques intèrprets. Encarnen tots els personatges, fins i tot objectes, i recreen atmosferes i ambients. El llenguatge gestual és un segell inconfusible d’Iguana Teatre, companyia imprescindible de l’escena de les Illes, amb més de 30 anys d’història. ‘Llum trencada’ fa funcions al Tantarantana del 30 de gener al 9 de febrer.