Per qüestions d'aforament, l'acte inaugural del nou curs de l'Institut del Teatre va tenir lloc al Teatre Lliure. Una setmana després de rebre el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, Herman Bonnín va pujar a l'escenari per rebre el reconeixement de l'Institut, al capdavant del qual va figurar com a director als anys 70, després de la llarga nit del franquisme. JORDI COCA, comissari del Centenari de l'Institut del Teatre "Jo crec que va ser una generació importantíssima, no només Bonnín... hi havia el Montanyès, hi havia tots els noms que ell ha esmentat... Però la figura de Bonnín és important, perquè va saber catalitzar-los a tots." Bonnín va esmentar tots els companys de generació que van participar amb ell en la refundació de l'Institut, i va establir un pont amb el present reclamant una reordenació del centre. HERMAN BONNÍN, exdirector de l'Institut del Teatre "S'ha perdut aquesta mena d'entreteixit emocional de saber on som i on anem, i aquesta relació entre el món de la cultura i el país." La part festiva va aprofitar l'avinentesa de dos centenaris que coincideixen amb el de l'Institut: els de Carmen Amaya i Salvador Espriu. Alumnes de cinquè i sisè curs del Conservatori Professional de Dansa van ballar tarantos i tientos. Els de l'Escola Superior d'Art Dramàtic van interpretar, al seu torn, 'Cançons de la roda del temps', de Salvador Espriu. Carles Santos era convidat a donar una lliçó inaugural pràctica. Imprevisible com sempre, va mostrar com el pianista es posa al servei d'un altre intèrpret... fent de banquet.

Amb motiu del centenari de l’institut s’han programat diverses activitats des de la primavera d’enguany. Dues exposicions recorren la trajectòria d’Adrià Gual, fundador de la institució i s’ha presentat un llibre que recull el primer segle d’història de l’institut. També s’han organitzat trobades i fòrums sobre les arts escèniques.

El 4 de febrer de 1913 es va impartir la primera classe de l’Institut del Teatre, sota el nom llavors d’Escola d’Art Dramàtic Català. Adrià Gual en va ser el primer director i fundador. Al llarg de les dècades, s’han posat al capdavant del centre Joan Alavedra, Hermann Bonnín o Jordi Coca, entre d’altres.