El 7 d’octubre del 1999 és una data marcada a la memòria de tothom qui estima el Liceu. Hi havia passat el pitjor. Després de cinc anys d’obres la reconstrucció del gran teatre devorat per les flames va esdevenir una realitat. Per a la reobertura es va escollir una òpera que s’havia de representar pocs dies després que el foc destrossés el Liceu: ‘Turandot’ de Puccini. La mateixa òpera, ara sota la direcció escènica del videoartista Franc Aleu, commemorarà els 20 anys d’aquella primera funció.

El 31 de gener del 2019 va fer 25 anys de l’incendi que va cremar el teatre. betevé va preparar un especial amb testimonis dels fets, de la transformació posterior de l’equipament i de la situació actual del Gran Teatre del Liceu.

La commemoració dels 20 anys de la reobertura es farà amb l’estrena de cinc produccions, grans veus a l’escenari com les d’Anna Netrebko i Joyce DiDonato i amb els directors Lluís Pasqual i Jordi Savall. Amb un pressupost de 48, 3 milions d’euros, es programaran 11 espectacles, entre els quals destaquen ‘Lohengrin’ i l’estrena mundial d’‘El barber de Sevilla’ en coproducció amb l’Staatstheater am Gärtnerplatz de Munic i el Théatre Capitole de Tolosa. Destaquen també la ‘Carmen’ de Calixto Bieito i l”Aida’ amb els decorats de Mestres Cabanes.

La façana original

Coincidint amb l’aniversari de la reobertura el Liceu també ha rescatat la façana original que lluïa just després de quan es va cremar per primera vegada el 1861 . Amb la reconstrucció han quedat al descobert el els vitralls wagnerians de la façana del carrer de Sant Pau. Les peces estaven cobertes amb fustes i només es podien veure des de l’interior del Cercle del Liceu.

La pròxima fita: el 175 aniversari del Liceu

La direcció del Gran Teatre del Liceu ja treballa en la propera fita important al calendari de la institució. Serà el 2023, any en què el coliseu celebrarà el 175è aniversari. Des d’ara fins aleshores l’objectiu és caminar cap a una concepció del teatre obert a la ciutadania, a totes les edats i fomentant el coneixement i contacte amb la cultura des de les edats més primerenques. Ho ha explicat l’actual director de la institució Valentí Oviedo.