Netta interpreta Toy durant la primera semifinal
Foto: Martin Fjellanger, Eurovision Norway, EuroVisionary

El dissabte més esperat de l’any pels fans d’Eurovisió ja és aquí: el festival europeu de la cançó celebra la 64a edició a Tel-Aviv (Israel). L’esdeveniment es podrà seguir per televisió en més d’una cinquantena de països arreu del món i a Barcelona els eurofans també podran fer-ho en comunitat.

Diversos cinemes de la ciutat obriran les portes per oferir una sessió en directe del festival, després que l’exhibidora Cinesa hagi comprat els drets en exclusiva. Aquesta és la segona vegada que Eurovisió pot seguir-se en sales de cinema. El primer cop va ser en la darrera edició, celebrada a Lisboa i que va coincidir amb el retorn d’Operación Triunfo, el xou de talent musical que va triar els representants espanyols i que va fer néixer una nova onada de seguidors.

Aquests són els cinemes de Barcelona en què es podrà seguir el festival d’Eurovisió:

  • Cinesa Diagonal (carrer de Santa Fe de Nou Mèxic, s/n)
  • Cinesa Diagonal Mar (avinguda Diagonal, 3)
  • Cinesa Som Multiespai (avinguda de Rio de Janeiro, 42)
  • Cinesa La Maquinista (carrer de Potosí, 2)

La celebració d’esdeveniments especials per seguir el festival són gairebé una tradició i sempre s’han organitzat a petita a escala. De fet, durant l’edició del 2017, als cinemes Aribau es va projectar el festival amb un karaoke, a l’estil “sing along” perquè els fans poguessin seguir-lo d’una forma diferent. Un altre exemple és la pantalla gegant que el centre cívic Les Basses va organitzar el 2004 per seguir el festival en directe.

La final més oberta dels darrers anys

L’edició d’Eurovisió d’enguany és una de les més obertes dels darrers anys. L’any 2017 gairebé tothom donava per feta la victòria de Salvador Sobral i la pugna entre Netta i Eleni Foureira era “vox populi” abans del festival de 2018, però enguany, malgrat l’ombra del neerlandès Duncan Laurence i el seu tema ‘Arcade’, sembla que hi pot haver més alternatives. Les candidates a competir amb la balada dels Països Baixos són, especialment, Austràlia (Zero Gravity), Suècia (Too late for love), Rússia (Scream), Suïssa (She got me) i Xipre (Replay).

L’actuació espanyola arribarà a la cua del festival. El català Miki Núñez tancarà la presentació de temes i interpretarà ‘La Venda’ en 26a posició, just després de dos dels favorits, Suïssa i Austràlia. Malgrat la proximitat amb dues de les cançons fortes del festival, els experts creuen que és positiu actuar en últim lloc. De fet, en la darrera edició, Itàlia va aconseguir la cinquena plaça actuant en últim lloc, precisament darrere de la que va ser sotscampiona. Si mirem les últimes quatre edicions, el país que ha tancat el festival només ha quedat fora del top-10 en una ocasió: França va ser dotzena l’any 2017.

Madonna, convidada de luxe

Després de les actuacions dels participants, Madonna ocuparà l’escenari eurovisiu per interpretar dues de les seves cançons. Seran ‘Like a prayer’ i el seu nou single, ‘Future’. L’actuació de l’artista nord-americana no és una novetat en el certamen d’Eurovisió, però tampoc un fet habitual. L’any 2016, Justin Timberlake va ser l’estrella convidada al festival, a Estocolm. Va ser el primer cop que hi actuava un artista de talla mundial al marge dels participants.

A banda de Madonna, els eurofans podran gaudir també de les actuacions de Netta, la vencedora del certamen l’any passat, Eleni Foureira, que va ser segona en l’última edició i també de tres icones eurovisives més: Mans Zelmerlöw, vencedor de 2015, Verka Serduchka, sotscampions el 2007 i Dana Internacional, guanyadora de l’edició de 1998 amb Israel.

És possible dur el festival a Barcelona?

La possibilitat que Barcelona pugui acollir el festival d’Eurovisió 2020 ha planat a les xarxes socials les darreres hores. El dret d’organitzar el certamen l’adquireix el país que en surt vencedor i ho fa a través de la seva corporació de radiotelevisió. En el cas espanyol, seria RTVE qui tindria l’encàrrec. Però per arribar fins aquí, Miki Núñez hauria de guanyar el festival. Una possibilitat que no és extravagant en l’edició d’enguany. El català podria ser un dels “tapats”, el “black horse” del 2019, amb un tema festiu, alegre i que es diferencia molt de la resta d’actuacions. A més, enguany RTVE ha contractat el grec Fokas Evangelinos per dirigir la posada en escena. Evangelinos és un expert en els temes d’Eurovisió i sempre col·loca els seus candidats al top-10.

Malgrat tot, Barcelona podria jugar una segona carta en aquest sentit. Austràlia és un dels països favorits enguany i, segons les cases d’apostes, està en segona posició abans de l’inici d’Eurovisió. Si la victòria fos per al país oceànic, un dels membres europeus de l’Unió Europea de Radiodifusió hauria d’encarregar-se d’organitzar el certamen, juntament amb l’emissora australiana. Barcelona i Berlín són les dues grans ciutats europees que mai han acollit aquest esdeveniment i els seus noms han sonat amb força les darreres hores. Amb tot, també caldria que RTVE es postulés com a candidata a organitzar Eurovisió (en cas de victòria australiana) i que l’Ajuntament fes una proposta en ferm per acollir el festival europeu de la cançó.