La 35 edició del Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música ha posat punt final al programa Barcelona Poesia. Han llegit o recitat cinc poetes d’Andalusia, Mallorca, Ohio, Sud-àfrica i Turquia. Ha començat el turc Burhan Sönmez, seguit de la sud-africana Lebo Ashile, que s’ha endut una ovació de gala després de projectar amb intensitat emocional versos gairebé sempre d’afirmació de la feminitat. Una de les estrelles de la vetllada era la nord-americana i premi Pulitzer de poesia Rita Dove, també reputada militant de la causa feminista, a més de gran lluitadora pels drets humans.

Antònia Vicens, poetessa tardana d’èxit

El primer que ha fet prescindibles les llanternes que l’organització reparteix amb el programa dels poemes ha estat el granadí Luís García Montero. El català no s’ha sentit fins al final, quan ha sortit a escena la mallorquina Carme Vicens, molt aplaudida. Premi Nacional de Cultura a Catalunya el 2016 i a Espanya el 2018, acaba de rebre el Jaume Fuster, que atorguen els membres de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. És una proesa, perquè va començar a escriure poesia el 2006, després de 40 anys de conrear diverses formes de narrativa.

Un acte tradicionalment estàtic com el Festival de Poesia ha guanyat dinamisme amb la companyia de circ contemporani Baró d’Evel, acompanyada pel quartet de corda Lauss. Els seus esquetxos han servit per enllaçar els recitals. El Festival Internacional de Poesia, com la resta d’activitats de la Barcelona Poesia era gratuït. El Palau s’ha omplert novament.