El Meridiana Rock ha portat la cultura catalana aquest divendres a Nou Barris en un festival que ha aplegat 12.000 persones. En aquesta segona edició, organitzada per la Plataforma per la Llengua amb la productora del CanetRock, Sunmusic BCN, hi han actuat grups catalans de primer nivell: Doctor Prats, Auxili i Roba Estesa en són els caps de cartell.

L’objectiu del festival és reivindicar el català com a eina de cohesió en un territori que, segons l’organització, està “exclòs de la centralitat territorial de Barcelona”. A més, es vol incentivar la música catalana entre els joves de Nou Barris, un districte on l’ús social d’aquest idioma ha estat històricament baix. Els concerts, que s’emmarquen en la Festa Major de Porta i de Nou Barris, també volen fer xarxa amb el teixit veïnal i associatiu.

Una nova centralitat cultural

El grup Doctor Prats ha estat l’últim a actuar al Parc de Can Dragó. Precisament, l’organització ha triat aquest lloc per trencar amb la centralitat cultural de Barcelona. Segons el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, volen “crear una nova centralitat cultural, per tal que la població de l’àrea metropolitana disposi d’un incentiu per visitar Nou Barris”. A més, per democratitzar l’espai, l’accés a tots els concerts ha estat gratuït.

Per reforçar la participació d’entitats i crear teixit veïnal, la Fundació Privada Vozes, un projecte musicosocial que ofereix cursos gratuïts de música a 500 nens amb pocs recursos dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i el Besòs, ha compartit escenari amb la cantant Suu. Per la seva banda, els alumnes de l’Escola Ferrer i Guàrdia i de l’Institut Picasso, de Ciutat Meridiana, han cantat amb el raper Nel·lo C, que ha treballat en els tallers de rap en català organitzats per la Plataforma per la Llengua.