"A cal fuster hi ha novetat!" És el vers que estarà més present aquest Nadal a la plaça de Sant Jaume... Els artistes olotins Toti Toronell i Quim Domene han creat un pessebre format per nou grans boles. Cada una està relacionada amb una de les estrofes del poema 'Ho sap tothom i és profecia', del barceloní JV Foix. QUIM DOMENE "Però també recrea altres coses del Nadal. Recrea els versos que en parla el Foix, però també altres elements de la tradició que en Foix no en parla o altres elements religiosos que en Foix tampoc no en parla" TOTI TORONELL "Hem fet un barritx-barreig, vam fer quatre llistes fe les diferents visions del Nadal i llavors les hem barrejat i hem anat fent un còctel" També hi ha al·lusions a la part més tradicional i religiosa del Nadal. Tot plegat amb una imatge contemporània que homenatja l'escena dadaista de la Barcelona dels 50. JAUME COLLBONI, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació "Fem allò que ens agrada tant als barcelonins, que es reconnectar amb les velles tradicions, amb les nostres arrels culturals i populars però alhora fer-ho amb visions nobes, creatives i innovadores, que esperem que tinguin la polèmica corresponent de cada any perquè si no, no seria el pessebre." El pessebre de Sant Jaume serà el primer de diversos homenatges al poeta de Sarrià per commemorar els 30è aniversari de la seva mort.

Els dos creadors estan enllestint els últims detalls del muntatge, que es podrà visitar a partir del proper divendres, 25 de novembre. Culminaran així quatre mesos de feina per crear un espai evocador i juganer alhora. S’hi poden veure les escenes nadalenques de què parla el poeta de Sarrià, però també altres elements tradicionals i religiosos de la festa.

Per exemple, un sopar de Nadal davant un arbre decorat amb culleres, un be amb esquís i una senyera dalt d’una escala o un pescador al capdamunt d’una torre de llibres sota una pluja de números. Tot plegat, amb un llenguatge proper a l’art contemporani, que vol homenatjar l’ambient dadaista dels anys 50 del segle passat a Barcelona.

El pessebre servirà també com a primer homenatge a Foix, de qui al gener es commemoraran els 30 anys de la seva mort. Es podrà visitar cada dia entre les 10 del matí i les 10 de la nit.