LAIA ORTIZ tinenta d'alcaldia de Drets Socials "No serà allò que nosaltres decidim sinó que ho treballarem conjuntament a partir de les demandes que feu a l'enquesta i a partir del treball que feu les entitats de la xarxa". ADA COLAU alcaldessa de Barcelona "Amb les cures hem de fer un canvi cultural perquè literalment ens hi va la vida i ens hi va la ciutat i el futur de la nostra societat i el benestar dels nostres fills i les nostres filles". La Cristina fa 12 anys que cuida la seva mare, a qui van diagnosticar una demència. Des de 2005, quan es va prejubilar, s'hi dedica a temps complet i amb la llei de la dependència pot tenir algú que li dóna un cop de mà. La Cristina, però, necessita més persones de suport a qui ha de pagar, i veu amb preocupació com se li van reduint els estalvis. CRISTINA JUAN "A sobre que hagis de pagar aquesta quantitat, que ve a ser com uns 4.000 euros l'any, trobo que això ho hauria de suportar l'Estat." La preocupació econòmica se suma al desgast emocional. Per això la Cristina es reuneix regularment amb altres cuidadors amb qui comparteix experiències. CRISTINA JUAN "Només explicant que a tu t'ha passat el mateix i que has hagut de viure el mateix i que saps el què és el que li està passant sembla que no però li dónes a aquella persona una força que un altre no li sabria donar." Grups com aquest també han estat fonamentals per a l'Àngels. Ella té un familiar amb un trastorn mental greu i reconeix que, en aquests casos, l'atenció i seguiment domiciliari al malalt i el suport a les famílies són molt necessaris. ÀNGELS SORIANO "És molt difícil, la primera cosa és que el nostre familiar malalt estigui atès per professionals i ben formats i després que la família estigui atesa per professionals, especialitzats i ben formats." Una atenció que ella ha pogut tenir però que moltes famílies, diu, no reben.

El Pla de ciutat per a les famílies cuidadores de l’Ajuntament ha de permetre facilitar la vida a les persones cuidadores, aquelles que es fan càrrec de familiars dependents. En el marc de l’Àgora Ciutadana de l’Acord Ciutadà s’ha organitzat una trobada de cuidadors a El Born Centre de Cultura i Memòria per conèixer-ne de prop alguns casos.

Per tenir una visió més àmplia de les necessitats d’aquest col·lectiu, s’està fent una enquesta entre cuidadors per saber quines necessitats i aportacions tenen per millorar les seves condicions d’atenció als familiars. Algunes de les reclamacions són més ajudes econòmiques, millorar la formació del personal que ajuda els cuidadors i també dels mateixos cuidadors o ampliar el nombre de residències públiques. L’enquesta, sota el nom de la campanya “I tu, com estàs?”, la tira endavant la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores.

Una de les participants en l’acte del Born ha estat Cristina Juan. Fa 12 anys que cuida la seva mare, de 99 anys, a qui van diagnosticar una demència. Des de 2005, quan es va prejubilar, s’hi dedica a temps complet i amb la llei de la dependència pot tenir algú que li dóna un cop de mà. Però amb això no en té prou i ha de pagar més persones de suport, una situació que li està costant molt d’assumir econòmicament. La Cristina reclama que les administracions donin més ajudes econòmiques. També recomana a qui es troba en aquesta situació, la de ser cuidador, que també busqui suport psicològic per poder conciliar millor la vida personal amb l’atenció permanent a familiars.