Després del pregó i dels protocols de l’Àliga, la plaça de Sant Jaume s’ha quedat a les fosques i la Colla Jove de Barcelona ha alçat els primers castells il·luminats que s’han vist mai a Catalunya i arreu del món. Aquest ha estat el punt d’inici de la festa d’hivern de la ciutat, que se celebrarà fins al 12 de febrer.

A part de l’espectacle casteller, assajat aquests dies per la Jove a la Fabra i Coats, el festival Llum BCN ha il·luminat per quart any consecutiu una vintena de patis de Ciutat Vella i edificis emblemàtics, entre els quals un medieval en procés de restauració a la baixada de Viladecols, així com la font de la plaça de Sant Just, al Gòtic.

Enguany es repeteix també el mapatge de vídeo que va fer la ciutat d’Estocolm a la plaça de Sant Jaume durant la Mercè, però se n’hi incorporen cinc de petits fets per estudiants de l’escola Elisava. Segons Ciurana, el Llum BCN “creix en recursos i acceptació de la ciutat” coincidint amb la declaració de 2015 com a Any Internacional de la Llum per part de les Nacions Unides, a través d’una col·laboració amb l’ICFO.

En la programació també destaquen el seguici de Santa Eulàlia i la passejada de les Laies, i com cada any, els museus se sumen a la celebració fent jornades de portes obertes els dies 6, 7, 8 i 12 de febrer. Les festes tenen un pressupost global de 380.000 euros, 200.000 destinats a cultura popular i 180.000, al Llum BCN. D’aquests, 90.000 provenen de la taxa turística.