“L’amor che move il sole e l’altre stelle”

Una cita de Le Corbusier ha obert el pregó de l’arquitecta Benedetta Tagliabue, artífex juntament amb Enric Miralles de la remodelació del Mercat de Santa Caterina. Tagliabue ha explicat la importància que té la llum en la seva professió, ja que es manifesta precisament a través de “les formes, els materials i els colors”. Durant tot el dia, ha dit, els arquitectes “juguem amb la llum” i permetem que sigui present i faci “el seu joc meravellós”.

Tot i així, més enllà del seu aspecte estrictament físic, Tagliabue ha afirmat que també és un “símbol de la felicitat”, relacionada amb el vessant més espiritual de l’ésser humà. Després d’una breu referència a l’artista danès Olafur Eliasson, que ha treballat amb la llum en moltes de les seves obres, l’arquitecta no ha volgut passar per alt un dels poetes més importants de la literatura italiana, Dante Alighieri.

Precisament, en el tercer cant de la ‘Divina comèdia’, l’anomenat ‘El Paradís’, Dante relaciona la llum amb la visió divina. En aquest punt, Tagliabue ha volgut reformular una de les frases més conegudes del poeta i ha afirmat que “la llum és l’amor que mou el sol i totes les estrelles”.

Una tecnologia clau per al segle XXI

Prèviament, l’alcalde, Xavier Trias, ha donat la benvinguda a l’Any de la Llum, juntament amb el director de l’Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner, que ha afirmat que la fotònica “és una eina importantíssima per canviar el món”. De fet, es considera que aquesta tecnologia, present en tots els àmbits de l’activitat humana, té un impacte d’un 10% sobre l’economia de la Unió Europea i serà una de les cinc tecnologies clau per al desenvolupament humà al segle XXI.