Als castellers de la Colla Jove de Barcelona, aquests dies els està costant més del compte posar-se la camisa. Cal vigilar amb els cables, la bateria i les connexions elèctriques que fan funcionar les bombetes de LED. Després de tres entrenaments, i de diverses modificacions per adaptar els llums a la camisa, han aconseguit que no els dificulti els moviments a l'hora de carregar el castell. XESCU JORBA, cap de colla de la Jove de Barcelona "Hem sigut molt curosos sobretot amb el tronc, perquè els nens no s'emportessin cap element que no tocava." NÚRIA LLORD, castellera "Porto els cables per dintre i una bateria, i per fora només hi queden els LED. Va molt bé perquè la veritat és que no ens dificulta gens per fer el castell." El sistema de llums s'ha ideat especialment per a l'espectacle casteller que la Jove oferirà en el marc del festival Llum BCN, i com a celebració de l'Any Internacional de la Llum declarat per les Nacions Unides. Des de la distància, i amb un comandament, els responsables de l'Institut de Ciències Fotòniques encarregats del projecte podran engegar o parar els LED, o atribuir-los el color que correspongui dins la coreografia de conjunt. LYDIA SANMARTÍ, Departament de Divulgació Científica ICFO "Serà a les fosques i veuran com els castells es van muntant i que són els castellers els que porten les llums. Aleshores veuran al castell, no tant les persones individuals, que les veuran, sinó sobretot llums que van pujant." Els detalls de l'espectacle, però, s'han guardat amb zel i secretisme, i no serà fins divendres cap a dos quarts de nou a la plaça de Sant Jaume, quan podrem veure els LED il·luminar el 3 i el 4 de sis de la Colla Castellera Jove de Barcelona.

Aquest divendres al vespre, després del pregó de les Festes de Santa Eulàlia, els llums de la plaça de Sant Jaume s’apagaran i la Jove de Barcelona alçarà castells il·luminats. Seran, segons Lydia Sanmartí, de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO),  “estructures que s’aniran encenent mentre es van construint”. Pel que fa a la part pròpiament castellera, el cap de colla, Xescu Jorba, ha avançat que portaran a plaça el 3d6 i el 4d6.

L’espectacle ha suposat tot un repte tant per a la colla com per a l’ICFO, que han posat a prova el sistema d’il·luminació en els darrers entrenaments per poder-los adaptar a les necessitats dels castellers. Jorba reconeix que quan els van plantejar la iniciativa, ara fa un any, van posar com a condicions que es garantissin la seguretat i l’estabilitat del castell i que no haguessin de fer canvis a l’hora d’alçar-lo. Assegura que “ha estat l’espectacle el que s’ha adaptat al castell i no al revés”. La màxima complicació, creu, es troba en el tronc de l’estructura, ja que cal evitar que en la descarregada ni els castellers ni la canalla no s’enganxin amb cap cable. Per això, Sanmartí explica que han preparat unes camises en què els llums queden per fora però els cables estan amagats.

Des de la distància, els responsables del projecte donaran color als llums amb un comandament. Sanmartí detalla que han descartat programar la coreografia per fer-ho manualment i adaptar-se així al ritme del castell.

La resta de detalls de l’espectacle queden, de moment, en secret i no es revelaran fins divendres a les 20.15 h a la plaça de Sant Jaume.