L'avançament de les eleccions catalanes per al 27 de setembre ha fet ballar el calendari de festius a la ciutat. Les festes de la Mercè començaran el dia 18 amb el pregó, i per primera vegada acabaran en dijous. Tancaran doncs el mateix dia 24 amb el Piromusical, i així s'evita que l'espectacle pirotècnic de fi de festa coincideixi amb el dia de les eleccions. Així es podran celebrar tots els actes que marca el protocol festiu i es podrà disposar dels efectius de seguretat que requereixen les festes, això sí, cauran en la recta final de la campanya electoral. Les eleccions municipals, però, ja van modificar el calendari festiu de la ciutat. A l'octubre l'Ajuntament de Barcelona va comunicar que el festiu de la segona Pasqua, que tradicionalment s'ha celebrat el 25 de maig, passava a l'1 de juny, per evitar que els comicis caiessin enmig de dies festius. El mateix han fet molt altres ajuntaments. Alguns dels afectats pel canvi han estat centres escolars, que poden escollir dies de lliure disposició, i ja havien comunicat que farien festa divendres. Ara molts han canviat la data.

La Mercè ha irromput en plena commemoració de les Festes de Santa Eulàlia, la copatrona de la ciutat, per anunciar un canvi de dates. La cita electoral al Parlament català per al 27 de setembre ha obligat a replantejar el calendari i aquest 2015 la Mercè se celebrarà del 18 al 24 de setembre. Com és habitual, el pregó marcarà l’inici en divendres i el Piromusical tancarà l’esdeveniment, que enguany durarà set dies.

Amb aquesta modificació es podran celebrar tots els actes que marca el protocol festiu i es podrà disposar, també, dels efectius de seguretat que requereixen aquestes activitats. De totes maneres, el gruix d’actes de la Mercè coincidirà en plena campanya electoral.

Durant els anys anteriors, les festes sempre havien començat en divendres i s’havien allargat de quatre a set jornades, segons el dia de la setmana en què coincidia la festivitat de la Mercè.

El president del Grup Municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, considera que darrere d’aquest canvi hi ha “intencionalitat política”, perquè es vol aconseguir que els barcelonins votin menys que altres comarques de l’interior de Catalunya, que són més sobiranistes. El popular ha acusat Trias de “menysprear la ciutat” i ha qualificat la decisió “d’esperpent”.

Des del PSC també han atribuït el canvi a “interessos partidistes”. El candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que la decisió “demostra la subordinació de Trias a la Generalitat”.

Les eleccions municipals, però, ja van modificar el calendari festiu de la ciutat.  A l’octubre, l’Ajuntament de Barcelona va comunicar que el festiu de la segona Pasqua, que tradicionalment s’ha celebrat el 25 de maig, passava a l’1 de juny, per evitar que les eleccions municipals quedessin enmig de dies festius.

Alguns dels afectats pel canvi han estat centres escolars, que poden escollir dies de lliure disposicó, i ja havien comunicat que farien festa divendres. Ara la majoria han canviat la data.