La cultura popular torna a ser un dels ingredients de pes de la festa major d'hivern. La copatrona de la ciutat, Santa Eulàlia, omplirà durant sis dies els carrers de Ciutat Vella i, tot i que es repeteixen les activitats més tradicionals, com la trobada de gegants o el ball de les Laies, la festa torna a venir carregada de novetats. Novetats que busquen atreure el públic més jove. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Barcelona és massa sovint una ciutat, a vegades, poc amable amb els nens per tant tenim un interés de que bona part del protagonisme de les festes vagi dirigits als més joves, als més petits." Enguany els castellers seran diferents, ja que es farà una diada a l'antiga. Les colles, per exemple, tindran un temps limitat per aixecar els castells. També per primera vegada totes les colles de bastoners de la ciutat faran una coreografia juntes i es reproduirà la bandera de Santa Eulàlia, confeccionada per la Coronela de Barcelona. També ni haurà novetats en l'activitat estrella dels darrers anys: el festival de llum. Per quart any consecutiu s'il·luminaran una vintena de patis de la ciutat i es repetirà el mapatge de vídeo que es va fer a la plaça de Sant Jaume durant la Mercè. S'incorporaran a més cinc mapatges més petits fets per estudiants de l'Escola Elisava. Enguany, coincidint amb l'any internacional de la llum, hi haurà un espectacle casteller especial. LYDIA SANMARTÍ, ICFO "Volíem fer una activitat que fos realment per la ciutat, que apropés la fotònica a la societat i que donés visibilitat d'una manera que la gent, veiés coses quotidianes amb un llum diferent i el que hem fet és idear els castellers il·luminats." Les festes tenen un pressupost de 380.000 euros, 200.000 dels quals es destinen a cultura popular i 180.000 al festival de llum.

Manresa, ciutat convidada

La cultura popular serà un any més un dels pilars en què se sustenten les Festes de Santa Eulàlia, que ompliran els carrers de Ciutat Vella durant el cap de setmana del 6 al 8 de febrer i el dijous 12, festivitat de la copatrona de la ciutat. Enguany la ciutat convidada és Manresa, que recull el testimoni de ciutats com Reus, Mataró i Cardona i aportarà el seu seguici festiu.

Entre els actes destacats de les festes, diumenge a les 13h hi ha la diada castellera amb la participació de les sis colles de la ciutat, amb la novetat que serà una diada a l’antiga, és a dir, en què les colles tindran un temps limitat per fer els castells però no hi haurà un ordre d’actuació preestablert. La jornada es tancarà amb els pilars simultanis de comiat.

La directora de Festes de l’ICUB, Marta Almirall, ha destacat l’estrena del Ball de Barcelona, una formació que aglutina membres de totes les colles de la ciutat i que representarà la capital catalana. Les colles bastoneres de Montblanc i Igualada en seran els padrins. Una altra novetat serà la reproducció de la bandera de Santa Eulàlia, que la Coronela de Barcelona ha confeccionat i regalarà a la ciutat.

Entre la resta d’actes tradicionals destaquen la trobada de tabalers (Dissabte 7, 17h), el correfoc dels Petits Diables (Dissabte 7, 18.30h),  la XXXIV Trobada de Gegants (Diumenge 8, 11h) i la passejada i el ball de les Laies (Dijous 12, 19h). Almirall recomana la participació a les Festes de Santa Eulàlia, “perquè les festes no pateixen la massificació de la Mercè i la qualitat dels actes és molt acurats”. En el mateix sentit s’ha manifestat el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, que ha dit que Barcelona massa sovint és una ciutat poc amable amb els nens “i tenim interès que les festes vagin dirigides als més petits”.

Castellers il·luminats

Per quart any consecutiu torna el festival LlumBCN, que il·luminarà una vintena de patis de Ciutat Vella. Enguany es repeteix el mapatge de vídeo que va fer la ciutat d’Estocolm a la plaça de Sant Jaume durant la Mercè, però s’hi incorporen cinc petits mapatges fets per estudiants de l’escola Elisava. Segons Ciurana, el festival LlumBCN “creix en recursos i acceptació de la ciutat”. L’edició d’enguany coincideix amb la declaració de 2015 com a any Internacional de la Llum per part de les Nacions Unides, a través d’una col·laboració amb l’ICFO. Divendres a la tarda hi haurà un espectacle casteller, amb la participació de la colla Jove de Barcelona.

Les festes tenen un pressupost global de 380.000 euros, 200.000 destinats a cultura popular i 180.000 cap al LlumBCN. D’aquests, 90.000 provenen de la taxa turística.