De Domènech i Montaner a Gaudí: ruta modernista pel barri de Gràcia és la nova proposta que fan Casa Vicens i Casa Fuster. La primera casa de Gaudí i l’última a Barcelona de Domènech i Montaner s’uneixen en un recorregut que mostra els edificis modernistes del carrer Gran de Gràcia i la rambla de Prat. La ruta, de moment, només es fa en anglès i és la primera vegada que es pot visitar la Casa Fuster sense ser client de l’hotel.

Un modernisme desconegut

Rajoles que marquen punts d’interès de la ciutat o escultures de Colom o Cervantes amagades a les altures del pla de Nicolás Salmerón són algunes de les curiositats que es poden descobrir en aquesta nova ruta, que proposa un recorregut per la Gràcia modernista. De moment, l’itinerari s’explica en anglès, tot i que es vol incloure altres idiomes.

La iniciativa neix davant la demanda dels clients de l’Hotel Casa Fuster, i aquesta idea es converteix en una activitat cultural per als turistes i ciutadans que vulguin conèixer un modernisme allunyat de La Pedrera o la Sagrada Família. “Especialment clients estrangers que venen a l’hotel de seguida et demanen on són les cases conegudes que tenim al passeig de Gràcia i ens semblava interessant poder donar a conèixer també aquest altre modernisme que és realment interessant” explica el director de l’Hotel Casa Fuster, Joan Carles Casanovas.

Arquitectura i societat

La ruta comença a Casa Fuster, de la qual es visita la planta noble o la terrassa. Després, continua pel carrer Gran de Gràcia aturant-se a la casa Cama i Escurra o la d’Elisa Bremon i Espina, segueix pel Mercat de la Llibertat i la rambla de Prat fins a arribar a la Casa Vicens -edifici que es va obrir al públic el 2017-. A més de l’arquitectura, el guia, Ruben Momblant, de Nativewalks, apunta que també es vol posar els edificis en context amb la societat barcelonina de final del segle XIX i principis del XX i veure que hi ha més arquitectes de l’època, no només Gaudí.

La història de l’última casa realitzada per Domènech i Montaner l’any 1908, la Casa Fuster i la de la primera casa de Gaudí de 1885, la Casa Vincens enllacen una visita per la petjada que va deixar el modernisme per la Vila de Gràcia. Aquesta activitat es fa els dimecres a les 11 h amb inscripció prèvia.