Gràcia tindrà un nou centre d’interpretació i estudi de la il·lustració i el còmic. Feia temps que aquesta proposta era sobre la taula del districte i en el darrer ple es va aconseguir l’acord polític per tirar-la endavant. Darrere d’aquesta iniciativa hi ha el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, que va plantejar la idea de continuar amb l’empremta que va deixar al Coll l’editorial Bruguera, l’empresa de tebeos que va arribar a donar feina a 1.600 persones, la majoria del barri.

Pròxims passos: pressupostos del 2024 i trobar un espai

Ara falta veure si el projecte entra en els pressupostos d’aquest 2024. El repte següent serà trobar un emplaçament per al centre d’interpretació i estudi de la il·lustració i el còmic . El Grup d’Estudis Coll-Vallcarca creu que fer el centre al Coll convertiria el barri en l’epicentre de la il·lustració i el còmic a Barcelona. I llancen com a proposta un edifici al carrer dels Albigesos, a tocar de la casa on va viure l’artista i boxejador Arthur Caravan.

Un arxiu dels originals de l’editorial Bruguera

La idea és que el nou equipament també aculli part de l’arxiu de 10.000 documents originals de l’editorial Bruguera que es va haver de traslladar a Sant Cugat per manca d’espai a Gràcia. També que s’hi impulsin programes de formació en arts plàstiques, disseny, il·lustració i inclogui un projecte pedagògic amb les escoles del barri.

Anteriorment ja s’havia intentat fer un museu dedicat al còmic als antics estudis de cinema Balet i Blay, responsables de la primera pel·lícula de dibuixos animats en color de tot Europa, ‘Garbancito de la Mancha‘, en què va col·laborar l’animadora Pepita Pardell. Però van ser enderrocats l’estiu del 2021.

Reclamen semàfors de còmic al barri

Un altre dels temes que ara s’ha posat sobre la taula és que la il·luminació dels semàfors del barri del Coll estigui basada en els personatges més històrics de l’editorial Bruguera, com ara Zipi i Zape, Carpanta, Anacleto, Don Pío i Mortadel·lo i Filemó, com ja s’ha fet en altres indrets de la ciutat.