Als Cinemes Girona s’ha estrenat la pel·lícula ‘Generalísimo, la vida de Franco en color’. El director i coguionista Luis Carrizo, el coguionista Manel Lucas i el productor Francesc Escribano han presentat la cinta, que tanca la trilogia històrica en color encetada el 2016 amb ‘España en dos trincheras, la guerra civil en color’ i continuada amb ‘1939-1975, la España de Franco en color’. Els tres documentals, dirigits per Carrizo, suposen un llarg procés de treball per donar color a uns materials fílmics que en origen són, majoritàriament, en blanc i negre.

A ‘Generalísimo…’, un equip de 40 persones ha donat color a 115.000 fotogrames emprant 400 màscares i 25.000 referències de color. Prèviament s’ha fet un ingent treball de documentació, tant fotogràfica com de localització, per posar a cada filmació el color que donava més realisme al documental. De fet, aquesta tècnica està pensada precisament per donar més realisme al conjunt, i també perquè, segons Luis Carrizo, “les noves generacions no estan acostumades a entrar en contacte amb materials en blanc i negre”.

La vida del dictador

La diferència amb la cinta precedent, ‘La España de Franco en color’, és que ‘Generalísimo’ se centra en la vida del dictador, pouant en aspectes més privats. La font principal han estat els coneguts noticiaris del règim, els No-Do, però s’han fet servir també materials previs (de l’etapa de Franco com a jove militar i de la Guerra Civil), metratges descartats i filmacions inèdites en el seu moment silenciades o censurades. En total s’han emprat 750 cintes, unes 125 hores de material, per un documental de 82 minuts.

‘Generalísimo, la vida de Franco en color’ és una producció de Minoria Absoluta en coproducció amb Veo TV i DMax. De fet, la producció tindrà una segona vida a la televisió, però adaptada a una minisèrie de dos episodis d’una hora que es podrà veure a DMax.