L’Andrea Btoy i la Bianca Batlle Nguema són d’aquelles artistes que fan bona la dita que una imatge, en aquest cas una il·lustració, val més que mil paraules. Barcelonines de naixement, amb arrels internacionals i multiculturals, l’Andrea va estudiar fotografia, però ben aviat els límits de la imatge real se li van quedar petits i va començar a treballar amb l’aerosol i els “stencils”. La Bianca, per la seva banda, ha fet de la pintura una eina amb què interrogar-se sobre la cultura i l’art de les seves arrels africanes, les quals va heretar de la seva mare. I així, ja sigui a la paret d’un museu o en un mur del carrer, totes dues s’han fet un nom en el panorama artístic barceloní. I aquest dijous les podreu trobar al Fem!, al CCCB, reivindicant la cultura en clau femenina. L’excusa perfecta per convidar-les avui a l’Àrtic i omplir el plató de colors.

 

Pintar la feminitat

Btoy i Batlle Nguema han tingut carreres diferents, però tenen un fort punt en comú: la reivindicació de la dona, de la femineïtat empoderada i forta en un context sovint patriarcal i masclista. Btoy ens parla de feminisme amb els seus retrats de dones clàssiques de Hollywood, com Hedy Lamarr, Anita Loos, Clara Bow o Vivien Leigh, que van ser models de dones fortes capaces de deixar empremta en la societat. Al seu costat, artistes, figures polítiques i socials amb rostre de dona. La Bianca Batlle Nguema, per la seva banda, proposa una reinterpretació de l’estereotip de dona africana, a qui sempre s’ha vist com una figura fràgil en un món d’homes empobrit i salvatge. Per a Nguema, la dona africana és alegre i forta, i així ho plasmen els seus retrats.

Btoy i Batlle Nguema: dues veus de l’art barceloní

Btoy i Batlle Nguema s’han fet un lloc a l’escena artística barcelonina, ajudades per la seva presència en activitats culturals a galeries locals, als carrers de Barcelona i a les xarxes socials. Amb aquestes plataformes, les dues artistes han aconseguit prou notorietat com per actuar aquest dijous en el marc de les jornades del Fem!, al CCCB, on compartiran cartell amb figures com Flavita Banana, Lali Álvarez, Agnès Mateus o Las Glorias Cabareteras.