El centre de Barcelona s’ha omplert de bombolles de colors enganxades al terra en indrets com la plaça de Sant Jaume o l’avinguda de la Catedral. Darrere d’aquesta iniciativa hi ha l’artista contemporani Daniel Bagnon, que ha impulsat el projecte From bubble per reflexionar sobre com l’Alzheimer ataca la xarxa neuronal del cervell.

Cada bombolla simbolitza una unitat d’informació que el cervell humà pot recaptar però que sense una xarxa que connecti totes les unitats és informació inconnexa. Precisament, aquesta és la conseqüència del deteriorament progressiu que experimenten les àrees d’un cervell malalt per Alzheimer. En total, s’han instal·lat 4.000 bombolles que configuren un recorregut de 10.000 quilòmetres. N’hi ha, per exemple, a la plaça de Sant Jaume, la Casa Batlló o el passeig de Gràcia. També al Museu Marítim s’hi ha instal·lat l’escultura d’un cervell de 15 metres d’alçària, format per bombolles de colors en 3D.

La iniciativa ja es va dur a terme l’any passat a Madrid i Barcelona és la segona ciutat a acollir-la. Ara els organitzadors tenen la intenció de portar-la fins a Mèxic i Nova York.

Un centenar d’activitats per tota la ciutat

En el projecte hi han col·laborat activament entitats com la Fundació Pasqual Maragall, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona (AFAB), l’Alzheimer Catalunya Fundació, la Fundació ACE i la Fundació Uszheimer. Fins a l’11 de desembre, han organitzat diverses activitats i xerrades sobre la malaltia. L’objectiu és també explicar l’enorme cost social de la malaltia i el que suposa per als familiars. En l’acte d’inauguració de la iniciativa, que s’ha fet aquest dijous, l’alcaldessa, Ada Colau, ha remarcat la necessitat de “democratitzar les cures” i ha recordat que actualment aquesta tasca l’assumeixen directament les famílies i sobretot les dones.