L’any 1977 un grup de veïns i veïnes del Guinardó sorgit de la lluita clandestina pels drets i les llibertats durant l’època franquista van posar en marxa la Cooperativa Rocaguinarda. Ho van fer amb l’objectiu d’apropar la cultura a la gent del barri a través de la literatura. Un temps després es va obrir una llibreria que amb els anys ha anat incorporant noves activitats com una coral, un grup de teatre i diversos tallers. També difonen el cooperativisme i els productes de proximitat i esperen seguir obrint-se al barri i, sobretot, al públic jove i familiar. En aquests moments compten amb prop de 500 socis.

40 anys de Rocaguinarda

La cooperativa fa 40 anys, i per celebrar-ho, han preparat un vídeo commemoratiu i diverses activitats. La crisi econòmica del 2009 els va obligar a reestructurar-se i va ser llavors quan van posar en marxa, entre altres iniciatives, una secció de productes alimentaris ecològics i de proximitat.

Avui continuen amb ganes de dinamitzar l’oferta cultural del Guinardó. Ofereixen tallers de pintura, escriptura creativa, xerrades de filosofia política, cursos d’anglès i també hi ha un grup de teatre, que és una de les activitats que es fan fora del local del carrer del Xiprer. A més, Rocaguinarda també organitza presentacions de llibres, actes de petit format com concerts de música o activitats a les escoles de la zona per explicar què és i com funciona l’economia social i solidària.