Biblioteques de Barcelona

Les novel·les més prestades, per biblioteca

La llista següent, elaborada amb les dades que recull trimestralment la Xarxa de Biblioteques Municipals, inclou els títols més prestats a cada una de les 40 biblioteques dels deu districtes de la ciutat. A més, incloem el rànquing dels llibres més prestats per districte i el percentatge de préstecs en català i en castellà.

El llibre més prestat per biblioteca ha estat ‘Origen’, de Dan Brown. La novel·la ha sortit en préstec, entre els mesos de juliol i setembre, 17 vegades a la biblioteca Sagrada Família. Però si sumem els préstecs a totes les biblioteques, el rànquing l’encapçala un altre títol. ‘Pàtria’, de Fernando Aramburu, ha sortit 36 vegades. En segon lloc hi ha ‘Origen’, de Dan Brown, i completa aquesta llista ‘El laberint dels esperits’, de Carlos Ruiz Zafón.

Visites a les biblioteques de Barcelona

En el mapa següent, destaquem en quins districtes de Barcelona hi ha més usuaris de biblioteques. Per fer-ho, dividim el nombre total de visites a totes les biblioteques d’un districte pel nombre de veïns d’aquella zona. A més, al costat mostrem l’evolució del nombre de visites en l’àmbit de tot Barcelona. Una xifra que no va parar de créixer des del 1998 fins que es va estabilitzar a partir del 2012.

Si ens fixem en quins són els districtes amb més visites, la llista ve encapçalada per l’Eixample, amb 1.309.241 visites. En canvi, són els graciencs els qui fan més ús dels equipaments, amb més de vuit visites l’any. En l’àmbit de Barcelona, el nombre mitjà de visites se situa en unes quatre. Aquesta xifra és quatre vegades més alta que ara fa vint anys. El 1998 el barceloní hi anava, de mitjana, una vegada.

Llista de carnets, per biblioteca


La biblioteca amb més carnets és la de Jaume Fuster, a Gràcia. També és la que en va expedir més el 2017, amb un total de 3.656. Però la que sorprèn més és la de Sant Pau. Es tracta de la tercera biblioteca amb més carnets, però en canvi ocupa la catorzena posició en nombre de préstecs.