L’11 d’abril de 1999, tot just fa 25 anys, es va inaugurar la Biblioteca del Guinardó, que es va batejar amb el nom de la cèlebre escriptora catalana Mercè Rodoreda. La seva creació formava part del Pla de biblioteques de Barcelona 1998-2010, que tenia l’objectiu de dotar cada districte amb una biblioteca central i amb d’altres més petites de barri.

L’acte inaugural va incloure l’assistència del llavors alcalde Joan Clos i el president de la Diputació de Barcelona, Manuel Royes. Centenars de veïns de totes les edats hi van anar aquell dia per conèixer el nou edifici, de tres plantes i més de 2.500 metres quadrats.

Una biblioteca pionera

El fons inicial de la biblioteca disposava de més de 30.000 llibres i va ser de les primeres que tenia servei d’internet. També tenia un extens catàleg de CD de música, CD-rom i vídeos. La divisió dels espais a més va permetre crear zones de lectura amb butaques, sales d’estudi i una sala d’actes polivalent.

Durant els primers anys la Biblioteca del Guinardó va ser la que va tenir més usuaris de tota la xarxa de la ciutat. Curiosament, la seva directora continua sent la mateixa d’ençà que es va inaugurar. Es tracta d’Isabel Minguillón, que 25 anys després recorda que “va ser un equipament revolucionari, ja que hi venia gent d’altres punts de la ciutat i fins i tot es formaven llargues cues per fer-se el carnet de biblioteques”. En tots aquest anys han passat per la biblioteca figures de la talla de Manuel Vázquez Montalbán, José Saramago o Manuel Rivas, entre molts d’altres.

Especialitzada en poesia

L’any 2001 la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda va passar a formar part del Consorci de Biblioteques de la ciutat de Barcelona. Actualment està especialitzada en poesia i disposa més de set mil revistes, audiollibres i poesia musicada, a més d’obres de poetes de tots els temps. Des d’autors clàssics com Homer, Dante, Baudelaire o Pessoa fins a veus contemporànies com les de Joan Margarit, Elena Medel o Charles Simic. També organitza diversos clubs de lectura i disposa d’una àrea adreçada al públic infantil dels 0 als 13 anys i a les seves famílies.

El 2023 van passar per la biblioteca més de 182.000 usuaris i es van fer més de 150.000 préstecs de documents.